Programe europene pentru elevi şi cadre didactice

0
333

Mai multe programe, cu derulare europeană, se află în desfăşurare în judeţul Dolj, acestea fiind supervizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Sunt proiecte care vin atât în sprijinul elevilor, cât şi în acela al cadrelor didactice. Prezentăm două dintre aceste programe, care au consistenţă din toate punctele de vedere.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj este parte integrantă în implementarea mai multor programe cu conotaţie europeană. Primul dintre ele, aflat în derulare, este cel referitor la „Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor”, susţinut din acest an, de Ministerul Educaţiei Naţionale. Din anul 2011, „World Women Summit Fundation Geneva”, partenerul FICE Romania, în direcţia  prevenirii oricăror forme de abuz sau neglijare a copilului, a stabilit cadrul acestei ample campanii, propunând teme care, cel puţin în România, au avut un impact deosebit asupra populaţiei şcolare, cadrelor didactice, celorlalţi specialişti în domeniul educaţiei.

Temele abordate au fost diverse – „Pedepsirea corporală a copilului” (în 2011); „Implicarea copiilor în conflicte armate” (2012); „Pornografia infantilă” (2013); „Adicţiile şi consumul de substanţe ilicite în rândul copiilor şi tinerilor” (2014); „Bullying-ul şi hărţuirea în mediul şcolar” (2015). „Sunt proiecte care vin în sprijinul elevilor şi cadrelor didactice, dar, referitor la „Campania 19 zile …”, putem spune mai multe. Scopul Campaniei 2017 este acela de a conştientiza asupra unor forme de practici tradiţionale (inclusiv culturale), care sunt dăunătoare copiilor, şi de a identifica mai multe căi de acţiune pentru limitarea acestora. Accentul se va pune, în România, pe conştientizarea asupra riscurilor unor practici religioase inadecvate copiilor. Înscrierile pentru campanie se vor face până la data de 31 octombrie 2017, pe baza formularului de înscriere, care va fi expediat pe adresa de e-mail fice.romania@yahoo.com; ficeromania@hotmail.com sau pe adresa poştală a Comitetului de Campanie (Bucureşti, str. Valerian Prescurea, nr.7, Sector 4, cod 74292), cu persoane de contact Toma Mares (tel. 0722464638 ) şi Eugen Simion (eugen10simion@yahoo.com; tel. 0733083336)”, a precizat prof. Simona Chiriţă, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

„Salvaţi copiii!” se implică

Cel de-al doilea proiect european pregătit este „Ora de Net”, coordonator naţional fiind Organizaţia „Salvaţi copiii!”, astfel că „s-au trimis, în teritoriu, la toate instituţiile şcolare, toate prevederile legale”, după cum a mai spus Simona Chiriţă. „Ora de Net” relansează programul de voluntariat , prin care îşi propune să  contribuie la integrarea noilor tehnologii într-un mod creativ, util şi sigur în viaţa copiilor şi în procesul educaţional. Ministerul Educaţiei Naţionale susţine, încă din 2008, acest program, lansat, iniţial, sub numele „Sigur.info” şi devenit, din anul 2016, „Ora de Net”. În 2017, a fost semnat noul Protocol de colaborare interinstituţional. Pe parcursul derulării proiectului, peste 360.000 de copii şi 95.000 de părinţi şi profesori au beneficiat de  informare sau consiliere şi mai mult de 8.000 de sesizări au fost pe liniile specializate. Peste 5.000 de tineri şi cadre didactice s-au implicat în voluntariat în cei opt ani de activitate, interacţionând cu mai bine de 2.600 de instituţii de învăţământ din toată ţara.

Cornelia Pasăre

„Echipa „Salvaţi copiii!” invită cadrele didactice să se implice ca voluntari în acest program. Acestea sunt invitate să susţină o activitate educaţională, cu rol de consultare a copiilor, cu durata de 120 de minute, pe baza unui plan de lucru furnizat de specialiştii „Ora de Net”. Raportarea rezultatelor activităţii susţinute de voluntarii din întreaga ţară implicaţi în proiect va contribui la conturarea unei imagini de ansamblu asupra influenţei mediului on-line asupra copiilor români. Data-limită de înscriere pentru a primi Ghidul Facilitatorului „Ora de Net” este 30 octombrie 2017, iar procesul de înscriere este unul individual, primul pas fiind completarea unui formular, pe adresa www.oradenet.ro-fii-voluntar. În urma înscrierii, va fi primit şi planul de lucru pentru activitatea educaţională, cu rol de consultare”, a precizat prof. Cornelia Pasăre, preşedinte al Filialei Dolj a organizaţiei „Salvaţi Copiii!”.