16 documente, sustrase de la Ministerul Justiţiei

0
45

Fostul ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, a declarat, în timpul audierilor din comisia parlamentară de anchetă a arhivei SIPA, că 16 mape profesionale au fost sustrase din Ministerul Justiţiei, inclusiv a sa, şi că vrea să ştie ”pe unde zburdă ele în spaţiul românesc”. „Această comisie va fi un moment şi un loc interesant să lămurim şi acest aspect. Pe mine mă interesează pe unde hârtiile privind viaţa mea circulă prin România. Nu cred că în România magistraţii au acţionat altfel decât în condiţiile legii. Habar nu am unde e arhiva SIPA şi ce se întâmplă în arhiva SIPA, pentru că un ministru nu are ce să caute în arhiva unui departament”, a declarat Cristian Diaconescu.

El a spus că, în trecut, Corneliu Turianu a fost singurul magistrat care a acuzat acte de şantaj la adresa sa în urma sustragerii mapei sale profesionale. ”Singurul caz pe care eu îl cunosc şi pe care vreau să îl subliniez în legătură cu un judecător care a fost şantajat şi care a venit să spună public şi care a făcut sesizare penală a fost Corneliu Turianu. În perioada 2006-2007, se spune, mapele profesionale a 16 persoane demnitari, inclusiv eu, au fost sustrase din Ministerul Justiţiei şi aruncate în spaţiul public în ideea de a genera, spun eu, un anume fel de constrângere. (…) Aş fi foarte interesat să ştiu unde sunt mapele noastre profesionale, pe unde zburdă ele în spaţiul românesc”, a mai spus Diaconescu.

El a precizat că printre magistraţii ale căror mape profesionale au dispărut se numără Victor Babiuc, Valeriu Stoica şi Victor Ciorbea. ”Dacă e să vă răspund direct dacă ştiu de vreun magistrat şantajat, de Corneliu Turianu, da, ştiu. Consider demersul dvs. extrem de important şi vă rog să îl duceţi până la capăt”, a mai spus Cristian Diaconescu.