Toamnă săracă la bugetul local

0
423

 

primaria craiovaLista de investiţii a Primăriei Craiova se diminuează, la rectificarea din această lună, cu 3,2 milioane de lei. Din schemă sar autobuzele pe care primăria le bugetase cu o sumă de 5,2 milioane de lei. Banii se concentrează acum pe stadionul „Ion Oblemenco” (în timp ce de la Stadionul de atletism se taie sume) şi spre extinderea care se face în curtea Spitalului de Boli Infecţioase.

Bugetul local a ieşit pe minus la această rectificare de toamnă. Potrivit proiectului de hotărâre care este supus, vineri, votului consilierilor municipali, cheltuielile angajate să se facă din puşculiţa locală sunt mai mari decât venituri: 612.664.000 de lei faţă de 604.145.000 de lei, cât sunt veniturile. La un calcul simplu rezultă că este vorba de o diferenţă de 8,2 milioane de lei. În termeni economici, acest fapt se traduce cam aşa: sunt bani pe care autorităţile trebuie să se îngrijească să îi acopere de la alte capitole.

Cine solicită bani

Cei mai mulţi bani care se alocă se îndreaptă spre şcolile din Craiova. Sunt multe unităţi de învăţământ care au spus că nu au fonduri suficiente pentru plata salariilor către profesori, pe data de 10 noiembrie. Numai la Liceul Voltaire s-a calculat un necesar pentru plata profesorilor de 165.000 de lei. Școlile mai cer suplimentarea fondurilor şi pentru plata utilităţilor – 779.000 de lei. O sumă de 300.000 de lei este alocată şi pentru suplimentarea cheltuieilor la reparaţiile curente care au fost începute în şcoli tot de către municipalitate.

La capitolul Sănătate, Primăria Craiova dă bani pentru Spitalului Clinic nr. 3 „Victor Babeş” – 165.000 de lei.

O sumă mare de bani – 3 milioane de lei – este acordată de la buget şi Direcţiei Servicii Publice pentru înfrumuseţarea zonelor verzi, mobier stradal şi administrarea Grădinii Zoologice. O sumă măricică – 870.000 de lei – a costat şi factura la apa care s-a consumat de fântânile publice – cele de băut şi cele arteziene – precum şi apa cu care s-au irigat spaţiile verzi.

La capitolul Asistenţă Socială, Primăria pune bani pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora, dar taie ajutoarele sociale în natură – 60.000 de lei şi ajutoarele de înhumare pentru săraci – 5.000 de lei.

Există şi o categorie de instituţii din subordinea municipalităţii care cer, în schimb, să li se diminueze banii: Serviciul care administrează cele 9 creşe din Craiova cedă 118.000 de lei şi Căminul pentru Bătrâni de pe strada Tabaci – 400.000 de lei.

S-au tăiat autobuzele şi creşte stadionul

Principalul efect al acestei rectificări se observă însă în lista de investiţii a municipalităţii, care se diminuează cu 3,2 milioane de lei. Forţate de împrejurări, autorităţile se găsesc în situaţia de a mai tăia din bani sau să renunţe cu totul la investiţie. Achiziţia de autobuze a fost bugetată, în luna septembrie, cu 5,2 milioane de lei, dar acum s-a retras toată această sumă, municipalitatea renunţând, pe moment, să mai facă această investiţie. S-a tăiat bani de la anveloparea şcolilor – 700.000 de lei, precum şi de la documentaţia pentru reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I” (212.000 de lei s-au tăiat din 412.000 de lei) şi reabilitarea reţelei termice din incinta Colegiului Naţional „Elena Cuza” (450.000 de lei tăiaţi din totalul de 484.000 de lei).

O corecţie s-a făcut şi de la stadionul de atletism, de unde au fost tăiată suma de 459.000 de lei care fusese alocată pentru reţelele de utilităţi. În schimb, grosul banilor a fost direcţionat spre stadionul central – 3,62 milioane de lei. Pavilionul pentru extinderea secţiilor de la Spitalul Filantropia este a doua investiţie importantă care a fost păstrată – este vorba de 265.000 de lei pentru obţinerea avizului de racordare la energia electrică.