Numărul de cabinete stomatologice, în creştere

1
579

stomatologDatele statistice arată că în ultimul an peste o sută de cabinete stomatologice private au fost deschise în localităţile din Dolj, fapt ce plasează judeţul nostru între primele din ţară alături de Cluj, Harghita, Bacău, Prahova, dar şi municipiul Bucureşti. La polul opus, în judeţele Olt şi Arad nu s-a deschis niciun cabinet privat.

În ultimul an, numărul cabinetelor stomatologice private din România a crescut cu 18%, de la 12.502 la 14.732.

În judeţul Dolj, asistenţa medicală stomatologică era asigurată în anul 2015 de 460 cabinete medicale de stomatologie din care 71 în mediul rural si 389 în urban. Urgenţele stomatologice sunt acordate de trei servicii cu activitate non-stop la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova şi Spitalul Municipal Calafat.

Aproape 80% dintre români au probleme dentare şi apariţia cariilor este cea mai frecventă afecţiune. Patru din zece persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar trei din zece au respiraţia urât mirositoare şi dinţi sensibili. Cele mai frecvente simptome pentru dinţi sensibili sunt durerile apărute în momentul în care mănâncă produse reci sau calde (91%), urmate de durerea produsă de consumul produselor dulci/acre (50%) sau atunci când intră în contact cu aerul rece (47%). Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat în cea mai mare parte sângerarea gingiilor după periaj, iritarea gingiei şi inflamaţii ale acesteia.

Cei mai mulţi români ajung la dentist doar pentru tratamentul de urgenţă

Cert este că numai 3,5% din populaţia României prezintă toate cele şapte aspecte ale sănătăţii dinţilor: respiraţie proaspătă, gingii sănătoase, fără tartru, fără carii, fără placă bacteriană, fără carii de colet şi fără pete. De asemenea, statisticile medicale arată că 72,1% dintre români au carii dentare, 40,6% tartru, 52% placă dentară, 44,9% nu au o respiraţie proaspătă, 26,1% au pete pe dinţi, 20,9% prezintă carii de colet şi 39,7% nu au gingiile sănătoase. În ceea ce priveşte diferenţele de comportament între restul europenilor şi români la capitolul vizită la medicul dentist, cifrele vorbesc de la sine. Cei mai mulţi dintre occidentali merg la stomatolog pentru control de rutină sau tratament de curăţare. În România, motivele ultimei vizite la medicul dentist au fost controlul de rutină sau tratamentele de curăţare (27%), tratamentul de rutină (31%) şi tratamentul de urgenţă (40%).

1 COMENTARIU

  1. Problema este ca nu toti medici stomatologi sunt priceputi si mai cer si o gramada de bani.Pentru o extractie iti ia 50 lei,care ar trebuii sa fie mai putin de jumatate.Spun aceasta pentru ca majoritatea renunta sai mai inlocuiasca si in aceasta situatie nici ei nu mai au clienti.Ar trebui ca extractia sa fie gratis cu candetia ca sa-ti faca tot acelas medi si lucrarea de inlocuire.O alta problema este sa lucreze cu casa de sanatate.

Comments are closed.