Ziua Armatei, sărbătorită şi la Craiova

1
578

Ca în fiecare an, 25 octombrie este o zi specială pentru cei care poartă uniforma militară. Pentru a onora memoria eroilor cazuţi la datorie, dar şi pentru a-i cinsti pe militarii aflaţi în serviciu, în rezervă sau în retragere, Garnizoana Craiova a organizat, ieri, la Monumentul Eroilor Români, din cimitirul Sineasca, o manifestare dedicată Zilei Armatei. În urmă cu aproape şapte decenii, pe 25 octombrie 1944, ostaşii români reuşeau să elibereze şi ultima brazdă de pământ românesc aflată sub ocupaţie hitleristă. Sacrificiul lor a fost unul pe măsură: peste 60.000 de militari şi-au pierdut viaţa în timpul acestor lupte.

Festivităţile ocazionate de sărbătorirea Zilei Armatei Române s-au desfăşurat la Monumentul Eroilor, în apropierea locului unde îşi dorm somnul de veci mulţi dintre eroii neamului. În prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, a avut loc ceremonialul militar, o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane de flori în memoria celor căzuţi pe câmpurile de luptă. Nu au lipsit nici veteranii de război, care au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a participa la eveniment, din respect pentru camarazii de arme de odinioară, dar şi pentru a transmite gândurile bune către soldaţii care luptă pentru apărarea patriei şi pentru cei plecaţi în misiuni.

Ceremonial militar la Monumentul Eroilor

Ceremonia a început la ora 10.00 cu intonarea imnului naţional. Apoi, un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios, slujba fiind urmată de discursurile militarilor şi ale autorităţilor publice. „Ziua de 25 octombrie a reprezentat în istoria veacului trecut şi continuă să reprezinte un moment cu valoare de referinţă atât pentru cei care au purtat şi poartă cu onoare şi mândrie uniforma militară cât şi pentru întregul nostru popor. Prin ferma angajare în zonele de conflict, România demonstrează că are capacitatea şi determinarea să acţioneze alături de aliaţi pentru asigurarea păcii şi stabilităţii în lume. Peste tot militarii români sunt recunoscuţi ca profesionişti desăvârşiţi, capabili să facă faţă cu succes noilor provocări”, a susţinut în discursul său generalul de brigadă Dorinel Duican, comandantul Garnizoanei Craiova.

La rândul său, generalul de brigadă în retragere, Ionel Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Dolj, a vorbit despre respectul de care se bucură armata, dar şi despre semnificaţia zilei de 25 octombrie: „Între instituţiile de bază ale statului român face parte şi armata. Aceasta se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei. 25 octombrie a fost aleasă ca zi a armatei în semn de eternizare, în memoria celor care s-au jertfit pentru eliberarea ţării”.

„O zi a demnităţii naţionale”

Un discurs despre semnificaţia zilei de 25 octombrie a rostit şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, care a vorbit depre rolul decisiv pe care l-a jucat Armata în multe momente importante din istoria ţării. «Sunt onorat ca, în calitate de reprezentant al Consiliului Judeţean Dolj şi al domnului preşedinte Ion Prioteasa, să mă adresez cu prilejul Zilei Armatei Române – o sărbătoare nu doar a celor care poartă nobilele însemne militare, ci a întregii ţări, datorită respectului, preţuirii şi încrederii de care instituţia Armatei se bucură în rândul tuturor cetăţenilor. În urmă cu aproape şapte decenii, ostaşii noştri angajaţi în operaţiunile militare din Ardealul de Nord au eliberat prin luptă oraşul Carei şi, odată cu el, „ultima palmă de pământ sfânt al ţării“, aşa cum se arăta în ordinul de zi al generalului Gheorghe Avramescu. Aceşti bravi militari, care au pus destinul neamului românesc mai presus de propriile vieţi, cucereau atunci pentru România o zi a demnităţii naţionale».

„Armata se bucură de încredere în rândul populaţiei”

De asemenea, Gheorghe Nedelescu a transmis mesajul primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, prin care edilul a ţinut să-i felicite pe militari, subliniind sacrificiul pe care aceştia îl depun în slujba patriei. «Armata, prin militarii ei, este una din instituţiile statului care se bucură de încredere în rândul populaţiei. În Craiova suntem onoraţi să îi avem parteneri şi colaboratori pe militarii Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”, cei care prin profesionalism şi prin misiunile internaţionale au adus numele Craiovei pe toate meridianele globului. Glorie şi onoare eroilor Armatei Române! La mulţi ani ostaşilor români şi familiilor lor!»

După discursuri, autorităţile au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor români. Apoi, un detaşamant al Batalionului 26 Infanterie „Scorpionii Roşii” a defilat în aplauzele asistenţei.

1 COMENTARIU

  1. Frumoasă prezentare a acestui eveniment și a armatei din Craiova. Pentru viitor să țineți seama că denumirea militară a Batalionului 26 Infanterie din Craiova este,BATALIONUL 26 iNFANTERIE ,,NEAGOE BASARAB,,și nu ,,Scorpionii roșii,,așa cum este scris la intrarea în unitatea 01047 din str. Caracal. Mulțumesc

Comments are closed.