Spectacol de forme şi culori al meşteşugurilor populare, în centrul Craiovei

0
402

Sub soarele molcom al lui Brumărel, o multitudine de forme și culori s-a așternut, ieri, odată cu deschiderea Târgului Meșterilor Populari, pe esplanada Teatrul Național din Craiova, animând urbea, laolaltă cu spectacolul migalei și al îndemânării adus de Târgul handmade „Bizarre Bazaar”, de pe Unirii. Aproximativ 170 de ceramişti, iconari, artizani ai prelucrării lemnului, metalului sau pielii, ai instrumentelor muzicale, ţesăturilor şi împletiturilor, portului și podoabelor vă așteaptă, în week-end, în acest spațiu fie și numai pentru a le aprecia din priviri meșteșugul. Vremea-i numai bună de târguieli, iar invitații din cele 27 de județe ale țării –  dispuși să vă povestească despre arta lor tradițională, să facă demonstrații pe loc, ba chiar și reduceri de prețuri! 

„Această manifestare a devenit nu numai tradițională, ci și emblematică pentru oraș”

Lume multă, ieri, la deschiderea oficială a celei de-a XXXVI-a ediții a Târgului Meșterilor Populari, când invitații au primit salutul reprezentanților organizatorilor: Muzeul Olteniei – Secţia de Etnografie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria municipiului Craiova.

„Această manifestare a devenit nu numai tradițională, ci și emblematică pentru municipiul Craiova. Și la această ediție participă numeroși meșteri, fiind reprezentate mai toate meșteșugurile tradiționale. Sperăm să fie o manifestare reușită, cu mare priză la publicul craiovean”, a declarat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei. „Târgul este o întreprindere care presupune foarte mult efort. În plus, meșterii sunt niște oameni extrem de complecși și foarte mândri și nu poți să te porți cu ei oricum… Trebuie să prețuiești obiectele și ceea ce fac ei. Le mulțumesc pentru faptul că vin la Craiova, pentru că se reprezintă și ne reprezintă”, a adăugat Cornel Bălosu, șeful Secției de Etnografie a instituției.

„Fiecare meșter ar trebui premiat pentru simplul fapt că duce mai departe tradiția”

Bun venit le-a spus meșterilor și Cristinel Iovan – vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj. „Cred că organizarea a 36 de ediții ale acestui Târg reprezintă o acțiune de promovare și de conservare a patrimoniului nostru național. Cât mai mari vânzări și cât mai mulți vizitatori!”, le-a urat acesta. I s-au alăturat Daniela Tarniță – președinte al Comisiei pentru Cultură a Consiliului Județean Dolj, Cristina Calangiu – viceprimar al Craiovei, Amelia Etegan – manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj și senatorul Mihai Fifor – fost manager al Muzeului Olteniei.

«Întotdeauna mi-am dorit ca acest Târg să fie manifestarea emblematică a județului Dolj și a municipiului Craiova, pentru că nu e puțin lucru să începi din 1969 o poveste atât de frumoasă și să ai o asemenea istorie. Se întâmpla atunci ca o activitate complementară a atât de cunoscutului Festival „Maria Tănase”. Iată că nici una dintre cele două prestigioase evenimente n-a pierit», a subliniat Mihai Fifor. Referindu-se la competiția pentru câștigarea Trofeului Târgului, acesta a adăugat că este „extrem de greu” de decis cine îl merită și că „fiecare meșter ar trebui premiat pentru simplul fapt că duce mai departe tradiția”.

Festivitate de premiere a câștigătorilor concursului de creație: Trofeul valorează 3.000 de lei!

Meșterii rămân pe esplanada Teatrului Național din Craiova și astăzi, între orele 9.00 și 19.00, ca și mâine, 27 octombrie, între 9.00 și 17.00, oferindu-vă spre admirație și spre vânzare o diversitate de produse, de la felurite vase de ceramică – decorative și utilitare, obiecte din lemn, metal, pielărie, ţesături şi împletituri, dar şi produse alimentare: miere și produse derivate, afumături, brânzeturi, zaharicale, colaci şi aluaturi tradiţionale, dulceţuri, plăcinte şi prăjituri de casă etc. Atmosfera de sărbătoare a tradiţiilor populare este completată de spectacole folclorice susţinute aici de ansambluri și rapsozi din Dolj, între care „Alunelul” din Galiciuica, fanfara „Trâmbițașii Domnului” de la Desa, Marius Gheorghe (caval) și Ion Crețeanu (cobză).

Astăzi, 26 octombrie, la ora 13.00, în cadrul Târgului are loc festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului de creație. Răsplătite vor fi meritele deosebite în conservarea și perpetuarea tradiției, calitatea și valoarea creației, iar premiile vor consta în diplome, trofee și bani. Trofeul valorează 3.000 de lei și va fi decis de un juriu format din specialiști – reprezentanți ai organizatorilor, ca și ai Muzeului Județean Vâlcea, Muzeului Județean Gorj, Muzeului Regiunii Porțile de Fier Mehedinți.