Deputatul PNL; Ionuţ Stroe: / „Partidul Naţional Liberal susţine menţinerea cotei unice de 16%”

0
120
Ionuţ Stroe

Deputatul PNL, Ionuţ Stroe a susţinut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Partidul Naţional Liberal susţine menţinerea cotei unice de 16%, „aceasta fiind apanajul politicilor de dreapta, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor asumate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României”. În deschiderea conferinţei, tânărul parlamentar doljean, a ţinut să-l felicite în faţa mass-mediei locale, pe Regele Mihai I, menţionând încă o dată faptul că Majestatea Sa râmâne un exemplu ca şef de stat, care s-a impus prin eleganţă şi diplomaţie de-a lungul vremii. „Partidul Naţional Liberal a fost şi rămâne un partener serios al Instituţiei Monarhice, Regele Mihai I fiind în continuare cel mai important promotor al României. Îi urăm, Majestăţii Sale, Regele Mihai I, viaţă lungă”, a conchis deputatul Ionuţ Stroe.

          Revenind la probleme de ordin economic, deputatul Stroe a mai spus că la nivelul Uniunii Social Liberale au existat discuţii cu caracter “informal” privind simulări şi scenarii referitoare la construcţia bugetară pentru 2014. „În acest context, am convingerea că, în plan fiscal, Guvernul va păstra cota unică. În 2005 s-a optat pentru varianta de 16%, când România a avut cea mai mare creştere economică, este vorba de măsura impusă de Guvernul Tăriceanu şi noi nu vom abdica nici astăzi de ea”, a spus Ionuţ Stroe.

„Comisia Europeană va accepta o rectificare bugetară pe ultimul trimestru”

Deputatul liberal susţine că există o îngrijorare la nivel guvernament vizavi de colectarea veniturilor dar consideră că pentru îndeplinirea obiectivului de îmbunătăţire a colectării veniturilor statului, principala preocupare trebuie să o constituie reducerea semnificativă a evaziunii fiscale. „În acest sens, scrisorile de avertizare trimise de către Ministerul Finanţelor Publice, asupra unor eventuale inspecţii fiscale, sunt rezultatul unor analize de risc privind diferenţele constatate între declaraţiile date de contribuabili şi evidenţele ANAF. Este vorba de un deficit de 2,5 miliarde de lei, bani care nu au fost strânşi la buget şi din care în jur de 40% se datorează impozitului pe profit iar diferenţa de 60% provine dintr-o colectare redusă. În condiţiile în care ar creşte cota de colectare ar fi bani suficienţi şi pentru pensii şi pentru salarii. Pe acest fond şi pe viitoarea construcţie bugetară, au existat discuţii informale şi nicidecum despre creşterea cotei unice. De asemenea, Guvernul are un program de bază, pentru anul viitor, care nu presupune creşterea de taxe, dacă Comisia Europeană va accepta o rectificare bugetară pe ultimul trimestru, care încorporează o creştere economică de 2,2% în acest an şi aplicarea clauzei de investiţii pentru 2014, fără a fi periclitat nivelul de deficit bugetar de 3% din PIB”, a mai susţinut deputatul Ionuţ Stroe.

O majorare a salariilor şi a pensiilor cu aproximativ 4-5%

Deputatul Stroe a mai spus că PNL consideră că nu mărirea fiscalităţii este soluţia pentru asigurarea banilor la buget ci creştrea gradului de colectare. „Pentru a avea parte de încăsări mai mari în 2014, Guvernul are în vedere creşterea agregată internă, atât din investiţiile publice, inclusiv programe europene, cât şi din consumul sectorului privat. Pentru 2014, Guvernul intenţionează o majorare a salariilor şi a pensiilor cu aproximativ 4-5%, precum şi reducerea CAS-ului cu 3%, în condiţiile menţinerii fiscalităţii. Consider că pe termen mediu şi lung, prosperitatea românilor se poate realiza doar printr-o viziune fiscal-bugetar liberală, care presupune măsuri de simplificare fiscală şi de stimulare a clasei de mijloc, a întreprinzătorilor care crează locuri de muncă şi generează dezvoltarea ţării noastre”, a subliniat parlamentaruzl doljean. În cadrul aceleiaşi conferinţe s-a mai discutat şi despre un moment T zero în ceea ce priveşte resonsabilizarea fiscală. „Sunt convins că pe termen lung, prosperitatea cetăţeanului va veni doar dintr-o politică liberală, doar în urma unor măsuri economice de factură liberală”, a fost mesajul transmis ieri de către deputatul PNL, Ionuţ Stroe.