Ziua Recoltei, cu muzică bună şi mâncare din belşug

0
136

Vremea frumoasă de sfârşit de octombrie i-a scos, ieri, pe craioveni din case. Câteva sute s-au adunat în Piaţa Centrală din Craiova, dornici să încingă o horă pe muzica Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”, să-şi stingă setea cu un pahar de tulburel sau de bere, după ce s-au înfruptat din pastrama de oaie, mititeii aburinzi şi cârnaţii uşor afumaţi, ori doar curioşi să vadă care mai sunt preţurile zarzavaturilor. Un singur eveniment i-a adunat pe toţi în acelaşi loc: Ziua Recoltei. 

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de comercianţii care şi-au expus produsele care de care mai ademenitor. Şi nu au dus lipsă de clienţi. Varză numai bună de pus la murat la preţul de 0,70 lei/kg, gogoşar, roşii sau gogonele, toate la 1 leu/kg, gutui zemoase la 3,5-4/kg, mere sau struguri aranjaţi frumos în panere din nuiele. Pastrama de oaie, cârnaţi afumaţi, caltaboşul, brânza veche de oaie sau caşul afumat, toate îi îmbiau pe cei mai pofticioşi să treacă să le guste. N-au lipsit nici tradiţionalele sărmăluţe servite lângă o porţie de mămăliguţă fierbinte şi un ciocănel de ţuică sau un pahar de vin fiert, numai bune să te încălzeşti. Au fost de toate, pentru toţi, din belşug. Numai bani să fi avut.

“E bine că se mai fac zile din astea, mai avem şi noi unde să ne clătim ochii, mai mâncăm un mic, o sărmăluţă, mai ieşim din stresul zilnic. Şi îmi place tare mult cum cântă. Vin în fiecare an, e o ocazie numai bună pentru a ne mai plimba. Vremea e frumoasă, ţine cu noi şi mai facem şi câte o târguială. Văd că sunt şi produse româneşti, preţurile sunt rezonabile, nici prea scumpe, nici prea ieftine, să trăim şi noi, şi comercianţii. Însă fructele din străinătate sunt tare scumpe, de neatins”, a declarat craioveanca Maria Stancu.

Sărbătoarea continuă şi astăzi

Directorul SC Pieţe şi Târguri, Cătălin Resceanu, spune că Ziua Recoltei este un eveniment destinat producătorilor agricoli, sărbătorit în stil tradiţional românesc în Piaţa Centrală în fiecare an. Resceanu a explicat că evenimentul continuă şi astăzi pentru că s-a dorit să fie unul deosebit, care să marcheze Zilele Craiovei într-o ambianţă de toamnă românească adevărată. «Cu prilejul Zilelor Municipiului Craiovei, am organizat sărbătoarea Zilei Recoltei, ocazie cu care am invitat Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. Această zi este destinată tuturor producătorilor agricoli din zonă şi sărbătorilor de toamnă românească, cu recolte bogate. Am decis ca această ediţie să se desfăşoare pe parcursul a două zile pentru a da posibilitatea tuturor craiovenilor să se bucure de această sărbătoare», a declarat Cătălin Resceanu, director SC Târguri şi Pieţe.

 

Dumitru Bercea: „În fiecare an când e sărbătoare vin aici. Nu prea mă dau în vânt după mici sau bere, dar în schimb îmi place să mă plimb, să analizez preţurile, să văd dacă mărfurile s-au mai scumpit. Văd că e marfă pe placul fiecăruia – şi românească şi din străinătate, iar preţurile la fel, pentru toate buzunarele, nu sunt diferite de anul trecut”.