CE a anunţat România că presuspendă încă trei programe operaţionale, din cauza problemelor descoperite

0
348

Comisia Europeană a informat, ieri, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”, România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor. „Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creşterea competitivităţii economice». Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române”, precizează sursa citată. De asemenea, „pentru a proteja bugetul UE”, au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul „Mediu”, informează sursa citată. „Acestea ar acoperi între 10 şi 25% din plăţi. Dar aceşti bani nu ar trebui pierduţi. Dacă România acceptă corecţiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiaşi program”, se menţionează în comunicat.

CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităţilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleaşi norme şi standarde pentru toate statele membre. „În urma celor trei scrisori de astăzi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziţie două luni pentru a reacţiona şi apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficienţele identificate şi că sistemele de gestionare şi control funcţionează în mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorităţii Naţionale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plăţile”, se subliniază în comunicat.

Comisia solicită autorităţilor române să ia de urgenţă măsuri în acest sens, deoarece „ţara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreşte să reia plăţile cât mai curând posibil”. În context se precizează că, timp de aproape trei ani, Comisia a fost angajată într-un dialog continuu cu autorităţile române cu privire la creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor UE. Au fost identificate probleme şi au fost solicitate soluţii tocmai cu scopul de a evita pierderea banilor din partea UE.