Proiectul Izvarna II va fi resuscitat

0
368

Operatorul de apă din Bănie şi cel din Razgrad, Bulgaria, au încheiat, ieri, la Primăria Craiova, un parteneriat de colaborare cu ajutorul căruia se încearcă să se acceseze mai multe fonduri  europene. Craiovenii ţintesc o investiţie în conducta de la Izvarna, iar bulgarii urmăresc îmbunătăţirea reţelei de alimentare cu apă.

Evenimentul a avut loc la Primăria Craiova, parteneriatul de colaborare fiind semnat între reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia” şi cei ai Companiei de Apă din Razgrad, Bulgaria. Momentul oficial s-a consumat în prezenţa oficialilor locali şi de la nivel central, în speţă primarul Craiovei, Antonie Solomon, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi preşedintele ANRSC, Mircea Matei. “Astăzi se semnează un protocol între cele două companii de apă, cea craioveană şi cea bulgară, care este un pas spre accesarea fondurilor comunitare. Suntem doi parteneri serioşi care îşi doresc să colaboreze, scopul nostru fiind să atragem fonduri cu care să dezvoltăm infrastructura de apă, pentru că municipiul are mari probleme în acest sens”, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon, în deschiderea întâlnirii.

Peste 3,5 miliarde de euro vor fi investite în infrastructura de apă

Vicepreşedintele Asociaţiei Bulgare a Apei, Atanas Paskalev, a declarat, la rândul lui, că şi autorităţile bulgare sunt interesate de acelaşi lucru – atragerea fondurilor europene. “Avem o mare şansă ca, sprijiniţi de autorităţile locale, să accesăm fonduri europene şi să ne îmbunătăţim infrastructura”. Preşedintele ANRSC, Mircea Matei, a precizat că acest parteneriat va funcţiona întrucât ambii parteneri urmăresc acelaşi scop. Un alt ingredient care garantează reuşita este faptul că există fonduri disponibile în acest scop: “Sectorul apei e sectorul cu cele mai multe investiţii. Peste 3,5 miliarde de euro vor intra în ţara noastră şi vor produce mari mutaţii, vor aduce plus valoare. Dar încă mai sunt mulţi bani de atras, de peste 1 miliard de euro”, a spus acesta.

185 milioane de euro, investite în Dolj

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a participat la eveniment, a apreciat pozitiv relaţiile de parteneriat pe care judeţul le are cu mai multe localităţi din Bulgaria: “În acest moment, în Dolj se implementează un proiect de 185 de milioane de euro, al doilea ca mărime din România, pe care Compania de Apă „Oltenia” îl execută în tot judeţul. Avem o experienţă foarte bună în colaborare cu colegii noştri bulgari, de la Vidin, Montana, Vratza, iar acum punem în operă un proiect de 8 milioane de euro cu localitatea bulgărească Mizia – noi facem un drum, iar ei execută o canalizare pe câteva străzi. Speranţa noastră, a românilor şi bulgarilor, sunt fondurile europene, pentru că noi suntem săraci. Este cel mai bun moment în care trebuie să luăm banii şi, de aceea, salut cu toată prietenia acest proiect prin intermediul căruia vom putea să accesăm şi alte fonduri”, a spus preşedintele Ion Prioteasa.

Investiţia de la Izvarna e prima pe listă

Autorităţile din Bănie au precizat că intenţionează să atragă fonduri europene pentru punerea în funcţiune a celei de-a doua conducte de aducţiune a apei de la Izvarna, Gorj. Primarul Antonie Solomon a spus că acesta va fi chiar primul proiect care va fi finanţat pe baza parteneriatului de colaborare cu autorităţile din Bulgaria. “Cea mai bună apă ne vine de la 200 kilometri, pe o conductă veche de peste 60 de ani. Deci avem nevoie de fonduri pentru a realiza a doua aducţiune de la Izvarna. În această vară, am finalizat o investiţie foarte importantă, staţia de tratare a apelor uzate, pentru care am accesat 26 milioane de euro. Cred în acest parteneriat şi eu, ca primar, voi sprijini acest gen de investiţii”, a declarat edilul-şef al Craiovei. Izvarna II a fost începută în anii ’90, însă investiţia a fost blocată din lipsă de fonduri. Ultima dată, investiţia a fost evaluată la circa 140 de milioane de euro.