Timp de două zile, comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a efectuat o vizită oficială în Madeira, cu ocazia conferinţei anuale a preşedinţilor regiunilor ultraperiferice. Înaltul oficial european s-a întâlnit cu Ericka Bareigts, ministrul francez pentru teritoriile de peste mări, şi cu Margarida Marques, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene. De asemenea, comisarul pentru politică regională a participat la un dialog cu cetăţenii, organizat la Universitatea din Madeira.
Uniunea Europeanǎ are 9 Regiuni Ultraperiferice, acele regiuni care se aflǎ la mare distanţǎ de continent. Ca urmare a izolǎrii acestora, a caracterului insular, dimensiunii reduse, topografiei şi climatului dificile, a dependenţei economice faţǎ de câteva produse, Uniunea Europeanǎ a luat mǎsuri speciale pentru a le ajuta sǎ soluţioneze provocǎrile cu care se confruntǎ. Guyana Francezǎ este una dintre aceste regiuni şi urmeazǎ să preia preşedinţia Conferinţei Preşedinţilor Regiunilor Ultraperiferice pentru perioada 2016-2017. Mayotte se de asemenea una dintre Regiunile Ultraperiferice ale UE, care are alocate 214 milioane de euro din fondurile europene pentru perioada 2014-2020. “Conferinţa ne-a dat posibilitatea să reflectăm la viitoarea evaluare a Strategiei UE pentru regiunile ultraperiferice – pentru a vedea cum putem găsi cele mai bune soluţii pentru nevoile lor specifice şi, de asemenea, cum putem folosi la maximum potenţialul pe care îl au. Ne vom concentra pe ceea ce este crucial pentru viitorul lor: accesibilitate, cu ajutorul transportului maritim şi aerian, şi integrare regională cu ţările învecinate. Vom gestiona problema şomajului şi vom transforma resursele unice din aceste regiuni printr-o dezvoltare aeconomiei albastre, în paralel cu protecţia mediului înconjurător”, a declarat comisarul Creţu.
„Educaţia este extrem de importantă pentru dezvoltarea unei comunitǎţi. Madeira”
Comisarul european pentru politică regională a vizitat, în prima zi, zonele afectate de incendiile forestiere din această vară şi a subliniat că Uniunea Europeană este pregătită să ofere sprijin, prin Fondul UE pentru solidaritate (EUSF), pentru reconstrucţie şi pentru contracararea poverii bugetare create de acest dezastru. Comisarul Creţu a anunţat că Portugalia a transmis deja o cerere parţială de a beneficia de asistenţă EUSF. Comisia este în curs de a procesa această cerere şi va propune Parlamentului European şi Consiliului UE acordarea unui sprijin financiar. „Educaţia este extrem de importantă pentru dezvoltarea unei comunitǎţi. Madeira, una dintre cele douǎ Regiuni Ultraperiferice portugheze, şi-a asumat importante obiective de dezvoltare, prin Programul Operaţional ,,Madeira Regional 2014-2020”. Printre acestea se numǎrǎ şi reducerea abandonului şcolar de la 23,2% în 2011 la 10% cǎtre sfârşitul acestei decade. M-am întâlnit cu Preşedintele Guvernului Regional din Madeira, Miguel Filipe Machado de Albuquerque, pentru a discuta, în particular, despre atingerea acestor obiective şi despre folosirea Fondurilor europene structurale şi de investiţii în regiune”, a subliniat Corina Creţu., pe pagina sa de Facebook.
Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu :
„Madeira a avut de suferit enorm de pe urma incendiilor de pǎdure ce au afectat insula în vara aceasta. Am fost întristatǎ sǎ vǎd proporţiile distrugerii cauzate multor imobile, clǎdirilor publice şi infrastructurii. Mi-am exprimat compasiunea faţǎ de victime şi familiile lor. Comisia Europeanǎ este pregǎtitǎ sǎ ajute la diminuarea efectelor incendiilor prin Fondul de Solidaritate al UE. Eu şi serviciile mele suntem gata sǎ oferim asistenţǎ autoritǎţilor portugheze pe parcursul fiecǎrui pas al cererii lor de finanţare”, a declarat Corina Creţu.