Premiul „Marin Sorescu” pe anul 2015 a fost acordat poetei și traducătoarei suedeze Helena Eriksson

0
431

Institutul Cultural Român de la Stockholm a decernat, ieri, Premiul „Marin Sorescu” pe anul 2015, în cadrul Târgului de Carte de la Goteborg. Premiul a fost acordat scriitoarei și traducătoarei Helena Eriksson, pentru „ampla sa activitate literară care, de-a lungul anilor, a stabilit legături cu arta, literatura şi istoria socială europeană modernă şi contemporană, definind astfel prezentul colectiv. Prin traducerile sale literare, multe din poezia franceză, prin intensa sa activitate ca poet şi recenta transformare a stilului său, concretizată în forma unei biografii despre Unica Zurn şi Hans Bellmer, Helena Eriksson este nu doar unul dintre cei mai importanţi poeţi suedezi, ci şi o voce revizalizatoare a climatului cultural din Suedia”, se arată în motivaţia juriului.

Helena Eriksson (n. 1962) este o personalitate cunoscută în lumea literară suedeză, fiind activă nu doar ca poet, ci şi ca redactor şi traducător. A tradus printre altele opere semnate de Anais Nin și Marguerite Duras și a făcut parte din redacția publicației culturale Ord & Bild din Goteborg și a publicației OEI specializată în publicarea de studii specializate de artă și lirică. Este autoarea a zece volume de poezie şi a fost distinsă în 2009 cu Premiul pentru Poezie al Radiodifuziunii Suedeze (Sveriges Radios Lyrikpris), iar în 2012 cu Premiul Dobloug acordat de Academia Suedeză.

Premiul „Marin Sorescu” a fost înfiinţat de ICR Stockholm în 2007 şi se acordă anual unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Juriul din acest an a fost format din Yukiko Duke – scriitor, jurnalist şi traducător, Jonas Ellerstrom – editor şi traducător, Anna Hallberg –  scriitor, traducător şi critic literar, Annina Rabe – critic literar, şi Dan Shafran –  traducător. În trecut, premiul fost acordat scriitorilor Steve Sem-Sandberg, Nina Burton, Peter Handberg, Carl-Johan Malmberg, Karin Johanisson, Aris Fioretos, Marie Silkeberg, John Swedenmark.