Patru ani şi 6 luni de închisoare pentru tânărul care şi-a înjunghiat fratele

0
209

Tânărul de 18 ani, din comuna doljeană Afumaţi, arestat preventiv în luna iunie pentru că şi-a înjunghiat fratele, în vârstă de 24 de ani, a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunii de tentativă de omor. În cursul zilei de joi magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe tânăr la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, l-au menţinut după gratii şi au stabilit că trebuie să achite şi cheltuielile de spitalizare ale fratelui său, ce se ridică la peste 2500 de lei. Hotărârea instanţei poate fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, Eugen Ionuţ Chiriac, în vârstă de 18 ani, din comuna Afumaţi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pe 18 iunie a.c., în baza mandatului emis de judecătorii Tribunalului Dolj la cererea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, tânărul fiind acuzat de tentativă la infracţiunea de omor. Procurorii criminalişti şi poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Dolj au stabilit, în urma cercetărilor că, în noaptea de 16 spre 17 iunie, pe fondul consumului de alcool, între el şi fratele său, Mihai Victor Chiriac, în vârstă de 24 de ani, a izbucnit un conflict spontan, în timpul căruia Eugen a pus mâna pe un cuţit cu care i-a aplicat două lovituri lui Mihai, lăsându-l într-o baltă de sânge. La faţa locului a sosit însă o ambulanţă, victima fiind preluată şi transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a primit îngrijiri medicale şi s-a stabilit că avea două plăgi înjunghiate, una în abdomen şi cea de-a doua în omoplat. Autorul a fost ridicat şi adus la Craiova, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost audiat, procurorul de caz dispunând reţinerea sa pentru 24 de ore. Medicii legişti au stabilit că leziunile suferite de victimă necesită 40-45 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare şi că i-au pus viaţa în primejdie, astfel că în cursul zilei de 18 iunie anchetatorii au cerut şi au obţinut în instanţă arestarea lui Eugen Ionuţ Chiriac pentru tentativă la infracţiunea de omor. Măsura arestării preventive a fost prelungită de mai multe ori de instanţă, pe 10 iulie înregistrându-se la Tribunalul Dolj dosarul în care autorul era trimis în judecată.

Joi, 24 septembrie a.c. instanţa de judecată a pronunţat sentinţa în dosar. Eugen Ionuţ Chiriac şi-a recunoscut vinovăţia şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. În aceste condiţii judecătorii craioveni l-au condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare şi i-au menţinut arestarea preventivă: „Condamnă pe inculpatul CHIRIAC EUGEN IONUŢ, la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prev.de art. 66 lit.a, b, h C.pen., ca pedeapsă complementară. Menţine starea de arest a inculpatului şi deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive de la 17.06.2015 la zi. Dispune confiscarea de la inculpatul Chiriac Eugen Ionuţ a unui cuţit de bucătărie cu prăsăle din lemn având lungime totală de 31 cm, din care lungimea lamei de 18 cm şi lăţimea de 2,5 cm, cuţit ridicat la data de 17.06.2015 de catre lucrătorii din cadrul Poliţiei Comunei Afumaţi. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova şi obligă inculpatul la plata sumei de 2516,16 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare, sumă ce va fi reactualizată cu indicele de inflaţie, de la data producerii prejudiciului şi până la data efectivă a debitului, către această parte. Constată ca persoana vătămata Chiriac Victor Mihai nu se constituie parte civilă in procesul penal. Obligă inculpatul la plata sumei de 935 lei cheltuieli judiciare statului din care 63 lei contravaloare expertiză medico – legală. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică de la 24.09.2015”. Atât inculpatul, cât şi procurorii pot face apel împotriva acestei sentinţe, apel ce se va judeca la Curtea de Apel Craiova.