Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, continuatorul unei istorii de 125 de ani

1
1847

Pe 1 septembrie 1890, o şcoală nouă apărea în Craiova – cea care va purta numele întemeietorului – „Petrache Trişcu”. Au trecut, de atunci, 125 de ani, iar instituţia de învăţământ a trecut prin multe, inclusiv un cutremur şi un incendiu în anii ’70, la un moment dat intrase într-un oarecare declin, dar, odată cu transformarea sa în Liceu cu Program Sportiv , a redevenit una din unităţile de elită, recunoscută şi pe plan internaţional.

În 1826 se năştea, la Craiova, Petrache Trişcu – Mircea, cel care va deveni comerciant, moşier şi , într-o vreme, viceprimar al Craiovei. A urmat cursurile primare la Şcoala „Obedeanu”, absolvite în 1838, fiind apoi înscris la Şcoala Centrală (actualul Colegiu „Carol I”) din Craiova, iar studiile ulterioare le va finaliza la Timişoara, într-o şcoală cu profil comercial. În 1870 se căsătoreşte cu Maria ,  fata „comersantului”  Dumitru Mihail, din Iaşi. Din păcate, nu au avut copii, iar în 1890 soţia moare, Petrache Trişcu supravieţuindu-i şase ani, până pe 11 noiembrie 1886. Cu o lună înainte de a muri, pe 13 octombrie, lasă un testament, prin care a dorit să se înalţe o şcoală primară „… pe locul meu viran din acest oraş, aflat în mahalaua Sfântul Ioan Hera, pe a cărui frontispiciu va fi întotdeauna inscripţia „Şcoala comunală Petrache Trişcu-Mircea şi soţia”, cu litere de aur, iar în sala de recepţiune a şcolii se va pune pe vecie bustul meu şi al decedatei mele soţii , preaiubita Maria, legate între dânsele prin inscripţiunea FONDATORII. Această şcoală se va înălţa şi se va întreţine de legatara mea universală; în ceea ce priveşte plata corpului profesoral, al servitorilor şi a celor alte necesări, cu venitul proprietăţii mele Urzicuţa, din plasa Balta, judeţul Doljiu”. Dorinţa sa a fost ca şi casele familiei, aflate pe strada „Sfântul Dimitrie ”, „… să fie păstrate pentru a aduce venit prin închiriere, iar din prinosul venitului obţinut să se cumpere şi alte case pentru închiriat drept investiţie, astfel încât nu numai să asigure o bună întreţinere ci să cumpere haine şi cărţi pentru copiii familiilor sărace. În această şcoală, instrucţiunea va fi publică şi gratis”, sunt părţi din testamentul lui Petrache Trişcu, menţionat şi în monografia liceului, semnată de înv.  Valentin Berezovschi şi care a apărut în 2003, sub titlul „Şcoala primară de băieţi „Petrache Trişcu”, (1890 – 2000)”.

Identitate schimbată de mai multe ori

După decesul fondatorului, la data de 17 aprilie 1889, în prezenţa Primarului  Nicolae Racoviţă şi a Prefectului  Nicolae Economu s-a pus piatra de temelie a clădirii proiectate de inginerul şef al Craiovei,  C. Litarezek,  dată spre executare antreprenorilor  Domenico Costa  şi  Dumitru Nedelcu. Recepţia lucrării s-a făcut în ziua de 21 iulie 1890, iar pe 1 septembrie începeau cursurile Şcolii Comunale „Petrache Trişcu-Mircea şi soţia sa”, denumire purtată până în 1893, când îşi schimbă titulatura în Şcoala Primară de băieţi nr.9 „Petrache Trişcu – Mircea”. Între 1908-1911, se numeşte Şcoala Primară Urbană de băieţi nr.9 „Petrache Trişcu-Mircea”, iar, de atunci şi până în 1940, Şcoala Primară de băieţi „Trişcu”. Până în 1948 se va intitula Şcoala Primară de băieţi nr.5, iar apoi, până în 1966, Şcoala Elementară de 7 ani nr.5, iar timp de doi ani Şcoala de 7 ani mixtă nr.5. În 1968, are loc unificarea cu Şcoala Generală de 8 ani nr.6, aflată în aceeaşi curte, fostă, pe vremuri, Şcoala de Fete „Elena Cuza – Doamna” şi devine Şcoala Generală Şcoala Generală de 8 ani nr.5, denumire purtată până în 1990, când i se atrbuie, din nou, după foarte mulţi ani, numele fondatorului. În 1977, a fost grav afectată de cutremur, elevii fiind nevoiţi să înveţe, timp de câteva luni, în sălile Liceului de Arte „Marin Sorescu”. După trei, un incendiu a cuprins acoperişul şcolii, dar, din fericire, nu au fost pagube foarte mari.

Geri Mitroi

Salvarea a venit în 1997

După 1990, s-a intrat într-un oarecare declin, cu timpul numărul elevilor a scăzut, ajungând, la un moment dat, sub 400, punându-se în pericol chiar funcţionarea sa. Salvarea a venit în 1997, când Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a hotărât ca Şcoala „Petrache Trişcu” să se unifice cu Clubul Sportiv „Olimpia” – Secţia de sporturi individuale, devenind Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, Ministerul Educaţiei Naţionale aprobând fuzionarea, promul director fiind prof.  Mircea Alecu. „A fost momentul de cotitură. Învăţământul din Craiova avea acum un nou suport de nădejde. De atunci, baza materială s-a îmbunătăţit încontinuu , clădirea fostei Şcoli nr.6 a fost reabilitată prin Banca Mondială , cu fonduri alocate de Guvernul Japoniei, în 2003 a fost dată în folosinţă Sala de scrimă, construită prin programul guvernamental „Săli de sport”, etc”, a declarat prof. Geri Mitroi , actualul director al LPS. În prezent, sunt 600 de elevi care învaţă aici, de la ciclul primar la cel liceal.

Sute de medalii obţinute

Medaliile la competiţiile interne şi internaţionale au venit pe bandă rulantă, de ordinul sutelor, de la sportivii tuturor  secţiilor: atletism, scrimă, lupte, judo, karate, badminton, şah şi gimnastică aerobică. „Numai în acest an, până acum am obţinut 186 de medalii (36 la atletism, 30 la scrimă, 25 la judo, 19 la lupte şi 77 la karate ). La lupte, Ştefania Priceputu , antrenată de Valentin Boboşca, este medaliată la Campionatele Europene şi Mondiale, la karate, Aldana Lupeanu, Ana Maria Gornoviceanu şi Vasile Mădălina  au luat aur şi argint la Mondiale, iar împreună au câştigat locul I la echipe, şi mă pot mândri, deoarece le pregătesc, iar la Judo avem un bronz la Campionatele Balcanice Under 18, obţinut de către  Routh Badea, antrenor fiind  Mihai Voinea.  Dar, până la sfârşitul acestui an, zestrea se va mări, fiind prevăzute campionate naţionale la toate disciplinele. Chiar pe 26 septembrie, vom găzdui Cupa Băniei „Petrache Trişcu” la karate ”, a mai precizat Geri Mitroi.

Planuri mari de viitor

Viitorul se anunţă şi el bun. În clădirea în care a funcţionat fostul Liceu „7 Noiembrie”, de peste drum, s-au amenajat săli de karate, judo, lupte, gimnastică, iar în viitor se încearcă construirea unei cantine şi a unui cămin, Primăria Craiova alocând deja fonduri pentru studiile de fezabilitate, intenţionându-se şi organizarea de activităţi „after-school”. „Nu suntem un liceu care pregătim numai sportivi. Lumea să nu se mai teamă să-şi îndrepte copiii spre noi. Şi la pregătirea teoretică stăm bine, două dintre elevele noastre – Alexandra Ţacu (cls. a XI-a) şi  Larisa Poteraş (cls. a XII-a) au obţinut locurile II, respectiv I la Olimpida Naţională de pregătire sportivă teoretică. Suntem o şcoală de nivel european şi ne mândrimcu acest fapt”, a conchis directorul LPS „Petrache Trişcu”.

Mai multe personalităţi din România au învăţat, de-a lungul anilor, la „Petrache Trişcu” şi amintim numai câţiva dintre aceştia: Academicienii Radu P. Voinea şi Valentin Al. Georgescu, marii actori  Remus Comăneanu şi Ion Marinescu,  Toma Michinici – poet şi binecunoscut rebusist, Octav Remus Calleya –  dirijor,  Victor Gomoiu – cântăreţ de operă, Petre Dragu –  poet, dramaturg şi regizor, etc.

1 COMENTARIU

Comments are closed.