Festivalul „Maria Tănase”: O ediţie despre tezaurul culturii tradiţionale

0
1437

«Festivalul „Maria Tănase” înseamnă mai mult decât spectacole de muzică populară; el vorbeşte despre cultură tradiţională, despre autenticitate, arhaicitate, despre un concurs care nu se poate contesta, despre membri de juriu specializaţi, care sunt în stare să evalueze concurenţii în mod obiectiv», a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă – organizată chiar în ziua în care s-au împlinit 102 ani de la naşterea Marii Doamne a Cântecului Popular Românesc – Amelia Etegan, director al festivalului.

Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu susţinerea Consiliului Judeţean Dolj, evenimentul se va desfăşura în sala mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în perioada 28 septembrie – 3 octombrie, şi va cuprinde două spectacole-concurs şi unul de gală, precum şi un colocviu al folcloriştilor, cu tema „Folclorul şi etnografia – argumente pentru perenitatea culturii”. Potrivit Ameliei Etegan, dorinţa este de a realiza la această a XXIII-a ediţie „un regal de cultură tradiţională, privită ca tezaur”, motiv pentru care, alături de cei 50 de solişti invitaţi, pe scenă vor urca şi patru tarafuri din Dolj, Gorj şi Olt. Refuzaţi de TVR, din motive încă inexplicabile, organizatorii s-au îndreptat către alt partener media care să preia şi să transmită imagini din festival, Favorit TV.

Până în prezent, în concurs s-au înscris aproape 50 de tineri, din 18 judeţe ale ţării, din municipiul Bucureşti şi din Serbia, cu toţii dornici să treacă de preselecţia naţională pentru a putea râvni, apoi, la Marele Premiu şi Trofeul Festivalului. Va decide cine le merită un juriu prezidat de prof. univ. dr. Niţă Frăţilă, de la Academia de Muzică din Novi Sad (Serbia), preşedinte de onoare fiind compozitorul, dirijorul şi folcloristul Constantin Arvinte.

Directorul Amelia Etegan, despre refuzul TVR: „Ce m-a deranjat pe mine foarte tare a fost că am pierdut timpul”

23 de ediţii şi 46 de ani de existenţă înseamnă cel mai vechi festival de gen din ţară, a subliniar directorul Amelia Etegan, referindu-se la notorietatea evenimentului de la Craiova dedicat Mariei Tănase. Ținând cont de acest lucru, organizatorii nu îşi pot explica refuzul Societăţii Române de Televiziune (SRTV), partener tradiţional, de a prelua şi transmite evenimentul din acest an.

„Este un festival pe care îl pregătim de aproape un an. Am fost în negocieri cu cei de la SRTV, însă ele au fost sistate din cauza fostului preşedinte director general, Stelian Tănase. Ce m-a deranjat pe mine foarte tare este nu că s-au sistat – pentru că festivalul are destulă notorietate ca să fie preluat de orice altă televiziune naţională cu un rating bun –, ci că am pierdut timpul. Tot acest timp irosit cu discuţiile purtate şi deplasările la Bucureşti a lucrat în detrimentul organizării festivalului. Dar, cum se spune, orice rău spre bine… Ne-am redresat din mers, având experienţa necesară, pentru că aici, în instituţie, sunt oameni care lucrează şi de 20 de ani. Și vom lucra cu televiziunea Favorit, în calitate de partener media principal. Am primit de la ei minimum trei difuzări ale festivalului, plus preluarea în direct a serii de gală pentru trei ore şi jumătate. După discuţia cu cei de la Favorit TV, m-au mai contactat patru televiziuni. I-am preferat pentru că au o audienţă foarte bună pe acest segment. În plus, sunt permisivi cu ceilalţi parteneri media ai evenimentului, ceea ce e important, pentru că sunt 26 la număr”, a explicat Amelia Etegan.

Aproximativ 50 de concurenţi înscrişi până în prezent. Din Dolj, 10 vor intra în preselecţia naţională

Festivalul-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” va debuta luni, 28 septembrie, cu preselecţia naţională, care se va desfăşura începând cu ora 10.00, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Dacă înscrierile vor fi numeroase, ea va continua şi a doua zi. Neprezentarea la preselecţia naţională atrage după sine interzicerea intrării în competiţie. Până ieri erau aproximativ 50 de concurenţi înscrişi – număr mic, comparativ cu ediţiile precedente, organizatorii sperând ca el să mai crească până în ziua preselecţiei naţionale.

„Sperăm că o să mai vină, pentru că îi acceptăm şi atunci. În Dolj am organizat o preselecţiei în 13 iunie a.c., iar ulterior i-am pregătit pe concurenţii selectaţi. Nouă solişti vocali şi un instrumentist ne vor reprezenta la preselecţia naţională. Vom vedea dacă toţi vor merge mai departe. Să sperăm că da”, a menţionat prof. Nicolae Dumitru, referent în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Acesta a adăugat că tinerii înscrişi – solişti vocali şi instrumentişti cu vârsta între 16 şi 35 de ani – provin din 18 judeţe, din municipiul Bucureşti şi din Serbia.

O explicaţie pentru numărul redus de concurenţi vine şi din lipsa promovării naţionale, odată cu refuzul colaborării cu TVR. «Noi ne-am propus să ajungem cu promovarea în „Tezaur folcloric”, fiind cea mai veche emisiune de gen din ţară şi care are o anume greutate. Am obţinut la negocieri opt ediţii ale emisiunii. Odată cu refuzul TVR, a mai durat ceva timp până toate detaliile promovării să fie discutate cu Favorit TV», a precizat Amelia Etegan.

Colocviul folcloriştilor, cu peste 15 invitaţi şi cinci noi apariţii editoriale

Concursul se va desfăşura într-o singură etapă, eşalonată în două zile de spectacol-concurs – pe 30 septembrie şi 1 octombrie, iar Gala Laureaţilor – pe 2 octombrie, toate găzduite, cu începere de la ora 18.30, de sala Teatrului Naţional din Craiova. Juriul format din 13 membri şi prezidat de prof. univ. dr. Niţă Frăţilă, de la Academia de Muzică din Novi Sad (Serbia), va acorda Premiile I, al II-lea şi al III-lea la fiecare din cele două secţiuni, vocală şi instrumentală, ca şi Marele Premiu şi Trofeul Festivalului, în valoare de 2.000 euro. De asemenea, vor mai fi acordate Premiul de popularitate (nominalizat de public), Premiul pentru tinereţe sau costum, Premiul pentru autenticitate, interpretare şi ţinută scenică.

„Tineri din toată ţara şi de peste graniţe vin aici în ideea de a obţine un premiu, care este onorant pentru ei şi este, de fapt, punctul de plecare într-o viitoare carieră artistică. Însă, alături de secţiunea aceasta de concurs revine în festival Colocviul folcloriştilor, cu o serie de invitaţi, în majoritate membri ai juriului, care vor prezenta comunicări ştiinţifice. De asemenea, vor fi prezentate apariţii editoriale ale Centrului Culturii Tradiţionale Dolj sau ale colaboratorilor”, a mai precizat directorul Amelia Etegan. Colocviul se va desfăşura miercuri, 30 octombrie, de la ora 11.00, în Sala „I.D. Sîrbu” a Teatrului Naţional din Craiova.

50 de solişti invitaţi în cele trei seri de spectacol şi două orchestre pe scena festivalului

Nu mai puţin de 50 de solişti au fost invitaţi în festival, de la consacraţii Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu, Veta Biriş, Petrică Mîţu Stoian ş.a. la mai tinerii Zorina Bălan, din Dolj, şi Maria Casandra Hauşi, din Maramureş, ambele câştigătoare ale Trofeului festivalului, în anul 2013, respectiv 2009. Organizatorii evenimentului mai spun că, în distribuţia pe seri a soliştilor invitaţi, au ţinut cont să fie reprezentată întreaga ţară. În plus, dorindu-şi o ediţie despre tezaurul culturii tradiţionale, au invitat patru tarafuri din Oltenia.

În toate cele trei seri de spectacol vor acompania Orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, condusă de Viorel Leancă, şi cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova, sub conducerea maestrului Nicu Creţu – aflat în această ipostază la 21 din cele 23 de ediţii ale Festivalului „Maria Tănase”. „Un proiect cu o vechime de 46 de ani e unul care merită păstrat, nu abandonat. Orice oraş şi orice judeţ din ţara asta şi l-ar dori”, a concluzionat directorul Amelia Etegan.

***

Încă mai găsiţi la vânzare bilete pentru cele trei seri de spectacol. Le puteţi procura de la Agenţia Teatrului Naţional din Craiova (tel. 0251.413.677): costă 30 lei pentru fiecare din serile de concurs şi 40 lei pentru Gala Laureaţilor.

Juriul festivalului:

Preşedinte de onoare: Constantin Arvinte – compozitor, dirijor, folclorist

Preşedinte executiv: prof. univ. dr. Niţă Frăţilă – Academia de Muzică din Novi Sad (Serbia)

Acad. Sabina Ispas – director Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” din Bucureşti

Dr. Doina Işfănoni – cercetător etnolog, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti

Dr. Roxana Daniela Gibescu – etnomuzicolog, Casa de discuri „Electrecord” din Bucureşti

Drd. Violeta Ianculescu – realizator de evenimente culturale, Radio România Bucureşti

Prof. dr. Elise Stan – etnomuzicolog, realizator de emisiuni folclorice TVR Bucureşti

Ileana Vieru – realizator de emisiuni folclorice la Radio România „Antena Satelor” Bucureşti

Gheorghiţa Nicolae – interpret, producător de emisiuni folclorice TVR Bucureşti

Conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin – realizator coordonator Radio „Oltenia” Craiova

Dorin Grama – director executiv „Favorit” TV Bucureşti

Ștefan Cigu – dirijor, Orchestra „Dor românesc” din Bistriţa-Năsăud

Conf. univ. dr. Eugen Sandu – Departamentul de Muzică al Universităţii din Craiova

Prof. Nicolae Dumitru – secretarul juriului

Invitaţi în recital:

Miercuri, 30 septembrie: Cosmin Streaţă şi Taraful din Melineşti (Dolj), Constantin Lătăreţu şi Taraful său din Gorj, Gelu Voicu, Liviu Olteanu şi Taraful din Greceşti (Dolj), Mitel Drăgulin şi Taraful din Iancu Jianu (Olt), Mirela Zisu, Maria Rotaru, Lavinia Bârsoghe, Mădălina Stoica, Izabela Tomiţa, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mîţu Stoian, Veta Biriş.

Joi, 1 octombrie: Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu, Victoriţa Lăcătuşu, Ion Drăgan, Olguţa Berbec, Marioara Man Gheorghe, Georgeta Chiţoran, Diana Călinescu, Alina Cristina Bâcă, Robert Târnăveanu, Cristian Pomohaci, Maria Golban Șomlea, Elena Jurjescu Todi, Stana Stepanescu, Leontin Ciucur, Constantin Chisăr.

Vineri, 2 octombrie: Zorina Bălan, Grupul bărbătesc „Burnasul” din Teleorman, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari, Cristian Fodor, Maria Butilă, Ștefania Narenji, Ina Ioana Todoran, Angelica Fluture, Gheorghe Roşoga, Vlăduţa Mărioara Lupău, Emilia Dorobanţu, Casandra Maria Hauşi, Leontina Dorca, Gheorghiţa Nicolae, Matilda Pascal Cojocăriţa, Luciana Văduva Sfetcu, Vasilica Dinu, Mioara Velicu, Nineta Popa Ionescu, Constantin Enceanu, Dumitru Zamfira.