Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită prin muzică, dans şi o expoziţie de carte

0
460

Instituită în anul 2001, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită anual pe data de 26 septembrie, fiind dedicată diversităţii culturale şi lingvistice. Sunt organizate sute de evenimente în toată Europa, care adună anual milioane de oameni: spectacole, concerte, jocuri muzicale, cursuri de limbi străine, conferinţe. Anul acesta, Ziua Europeană a Limbilor va fi din nou celebrată și la Craiova de instituții de cultură și de învățământ.

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” marchează Ziua Europeană a Limbilor printr-o expoziţie de carte, între titlurile prezentate numărându-se „Certificate in Advanced English, Goethes Werke: In zehn Banden” (1961), „Le Monde avant la creation de l’homme” (1886), „Diccionarios Avanzado Lengua Espanola” (2001), „Dizionario Enciclopedico Italiano” (1973) ș.a.

De asemenea, de la ora 17.00, alături de EDLNational Relay Romania și Școala Gimnazială „Ion Țuculescu”, biblioteca organizează, în Sala „Nicolae Romanescu”, activitatea „Sunt român cu zel european”. Parteneri sunt Colegiul Național „Frații Buzești”, Școlile gimnaziale „Ethos”, „Sfântul Gheorghe” și „Anton Pann” și Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu”, iar invitat este inspectorul de limba engleză prof. Adriana Stoica. Programul cuprinde recitări de poezie, interpretări muzicale, miniscenete, un recital la pian și orgă susținute de elevii instituțiilor partenere în proiect.

Și Casa de Cultură „Traian Demetrescu”  împreună cu Clubul ARTI Craiova organizează, cu această ocazie, activităţi interactive de muzică şi dans, care se desfășoară, tot astăzi, de la ora 18.00, în Piaţa „Mihai Viteazul”. Aici va fi prezentată și o expoziție de fotografie artistică montană, organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Munților Curați (sărbătorită tot pe data de 26 septembrie) și cuprinzând lucrări ale membrilor Asociaţiei „Veteranmont” și Fotoclubului „Mircea Faria” şi desene realizate de copii de la Grădiniţa nr. 43 „Căsuţa cu poveşti” din Craiova.

Ziua Europeană a Limbilor / European Day of Languages este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții. Obiectivul este să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor. Manifestarea a debutat în 2001 – care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește ziua limbilor vorbite. În Europa se folosesc 23 de limbi oficiale, dar există și peste 60 de comunități autohtone care utilizează o limbă regională sau minoritară.