În cadrul Festivalului Internaţional „Mihai Eminescu” / Primarul Olguţa Vasilescu a primit premiul pentru managment cultural

0
373

Craiova găzduieşte, în aceste zile, Festivalul Internaţional de poezie ”Mihai Eminescu”. Aflată la prima ediţie, manifestarea este organizată de Fundaţia Europeană „Mihai Eminescu“ din Craiova şi Academia Internaţională „Mihai Eminescu“, în parteneriat cu Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Prefectura Dolj, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, bucurându-se de participarea unor importanţi oameni de cultură din mai multe ţări. Evenimentul se înscrie în acţiunile pe care Bănia le promovează pentru a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. 

Ieri, în a doua zi de festival, în sala „Nicolae Romanescu” a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, a avut loc simpozionul internaţional cu tema „Poezia de astăzi, încotro?”, moderat de scriitorii Theodoro Elssaca, Dan Caragea, Nicolae Dabija. Evenimentul a fost urmat apoi de lansarea volumelor „Pecetea timpului”, de Justo J. Padron, „Ieromonahul Macarie, tipograf roman”, de Arhimandrit Veniamin Micle şi „Vestigii prin pieţe”, de Nedeljko Terzic.

Un oraş în imagini

Invitaţii au fost apoi oaspeţii primarului Lia Olguţa Vasilescu, care i-a primit în Sala Mare a Primăriei Craiova pentru a le ura „bun venit” în Craiova. După ce au admirat îndelung interioul clădirii administraţiei locale, participanţii la festival au fost plimbaţi imaginar prin istoria şi cultura bogată cu care se mândreşte Bănia. Luând ca reper fotografiile realizate în mozaic care decorează pereţii din sala de şedinţă, edilul-şef al Craiovei le-a prezentat invitaţilor clădirile representative care se găsesc în oraşul nostrum şi pe care, din lipsă de timp, oaspeţii nu au avut prilejul să le vadă pe viu. „În oraşul nostru foarte multe clădiri vechi, realizate în stil franţuzesc pentru că aici au fost mulţi moşieri cu bani care călătoreau mult în alte ţări, cum ar fi Franţa”. Teatrul Naţional „Marin Sorescu” le-a atras atenţia invitaţilor, fiind prezentat ca o prestigioasă instituţie de cultură, cunoscută în lume prin spectacolele sale, îndeosebi prin Festivalul Internaţional „William Shakespeare”.

Atuurile culturale ale Craiovei

Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a spus invitaţilor că sprijină realizarea acestui festival de poezie, dedicat marelui poet Mihai Eminescu, şi pentru că Bănia s-a înscris în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. ”Am intrat în această competiţie, unde nu vom candida singuri, ci cu sprijinul întregii regiuni, întregii Olteniei. Avem alături de noi şi judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, ceea ce ne face să nu avem, practice, nici un contra-candidat”, a explicat primarul municipiului. Lia Olguţa Vasilescu a prezentat atuurile cu care vine fiecare judeţ în parte, care înseamnă tot atâtea puncte pentru candidatura Craiovei. Gorjul ne sprijină cu complexul sculptural „Constantin Brâncuşi” şi cu cele 2000 de peşteri naturale. Judeţul Mehedinţi se mândreşte cu chipul regelui Decebal sculptat într-un munte de pe malul Dunării, iar judeţele Olt şi Vâlcea cu ceramica deosebită, de la Oboga şi Horezu. Câteva exemplare din această ceramic autentică le-au fost dăruite şi oaspeţilor pentru a-şi aminti de vizita în Cetatea Băniei.

Oaspeţii festivalului susţin Craiova pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

Invitaţii din străinătate au apreciat iniţiativa municipalităţii craiovene de a se înscrie în această competiţie culturală, manifestându-şi interesul de a sprijini şi ei această acţiune prin intermediul acestui festival, care trebuie să continue şi în anii următori, aceasta fiind doar prima ediţie. „Vă mulţumesc că ne-aţi invitat în această clădire, care iradiază eleganţă şi frumuseţe, pentru a marca un festival care sărbătoreşte poezia. Sunt sigur că oraşul dumneavoastră, Craiova, va deveni o capitală culturală europeană şi că proiectul acesta pe care vi-l propuneţi va deveni realitate”, a spus poetul Theodoro Elssaca,care a venit din Chile pentru a participa la festival, acesta oferindu-i primarului şi un exemplar din ultima sa carte recent lansată şi la Craiova. De altfel, primarul Lia Olguţa Vasilescu a primit şi premiul pentru management cultural, acordat de către organizatorii festivalului, fiindu-i apreciată iniţiativa de a face toate demersurile pentru ca Bănia să devină capitală culturală europeană.