Turneul naţional „Vă place Bach?” al violoncelistului Răzvan Suma include şi Craiova

0
46

Concertul va avea loc pe 24 octombrie, în sala Filarmonicii „Oltenia”

Unul dintre marii compozitorii ai lumii: Bach. Un instrument de colecţie cu valoare de patrimoniu: violoncelul Maucotel – Fournier, realizat la Paris în 1849. Două partituri care impun o virtuozitate artistică deosebită: Integrala suitelor pentru violoncel solo şi Variaţiunile Goldberg. Un spectacol inedit de proiecţii multimedia asociat compoziţiilor semnate de Bach. Toate aceste elemente reunite de tânărul violoncelist Răzvan Suma, care lansează din nou o provocare iubitorilor de muzică din zece oraşe ale României: „Vă place Bach?” este întrebarea la care artistul  invită publicul  să găsească răspunsul la finalul concertelor susţinute în cadrul turneului său naţional. La Craiova, muzicianul va ajunge pe data de 24 octombrie, concertul urmând să aibă loc, cu începere de la ora 19.00, în sala Filarmonicii „Oltenia”.

În luna martie a acestui an, violoncelistul Răzvan Suma – unul dintre cei mai activi muzicieni români – a susţinut primul său turneu naţional solo, îndeplinindu-şi astfel un vis avut încă din timpul anilor de studiu. Sub genericul „Vă place Bach?”, turneul a prezentat unui număr de peste 5.000 de spectatori din opt oraşe din România (Braşov, Arcuş, Bistriţa, Baia Mare, Piteşti, Bacău, Dumbrăveni şi Bucureşti – Sala Radio) o premieră în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Dat fiind succesul de care s-a bucurat, organizatorii – Asociaţia Culturală  „Analia Selis” – îşi propun să prezinte cea de-a II-a ediţie a turneului „Vă place Bach?”. Concertele vor susţinute de Răzvan Suma între 2 octombrie şi 7 noiembrie, în Iaşi, Botoşani, Hunedoara, Satu Mare, Cluj-Napoca, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Craiova, Sibiu şi Bucureşti. Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, coproducător fiind Radio România Muzical.

În cadrul concertelor din ţară, publicul va asculta integrala suitelor pentru violoncel solo, partitura lui Bach fiind transpusă  într-o „poveste” vizuală prin proiecţiile multimedia realizate de Vadim Staver. Portofoliul artistului multimedia include o bogată activitate de montaj, editare şi mixaj sunet, producţie pentru filme artistice, documentare, emisiuni şi  seriale TV ş.a. A lucrat la un număr important de pelicule pentru realizarea mai multor etape din zona de post-producţie, alături de regizori români sau străini ca Francis Ford Coppola, Paul Schrader, Paul Negoescu, Malvina Urşianu, Xavier Palad şi David Moreau. Turneul „Vă place Bach?” se va încheia la Bucureşti, printr-un concert extraordinar cu Variaţiunile Goldberg semnate de Bach, interpretate la trei instrumente cu coarde: violoncel – Răzvan Suma, vioară – Corinne Chapelle şi violă – Răzvan Popovici, doi invitaţi de talie internaţională.

Biletele pot fi achiziţionate de la sălile de concerte din ţară, iar în Bucureşti – de la casa de bilete a Sălii Radio, din oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro sau on-line pe www.bilete.ro.

 

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi şi mai importanţi tineri instrumentişti români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în cele peste cinci sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, susţine frecvent concerte alături de pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a concertat în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian.

Din 2006 până în prezent, a realizat şase turnee în formulă de trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Împreună cu Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma este prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

În 2009 a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. În calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică şi este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea şi în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociaţia SONORO.

 

Programul turneului naţional „Vă place Bach?”

2 octombrie – Iaşi, Filarmonica „Moldova”;  4 octombrie – Botoşani, Teatrul „Mihai Eminescu”; 12 octombrie – Hunedoara, Castelul Corvinilor; 14 octombrie – Satu Mare, Filarmonica Satu Mare; 16 octombrie – Cluj-Napoca, Casa Universitarilor; 18 octombrie – Timişoara, Sala Capitol; 20 octombrie – Râmnicu Vâlcea, Salina Ocnele Mari; 24 octombrie – Craiova, Filarmonica „Oltenia”; 30 octombrie – Sibiu, Sala „Thalia ”; 7 noiembrie – Bucureşti, Sala Radio.