Peste 350 ha de vegetaţie uscată mistuite de flăcări şi un posibil incendiu provocat, în Dolj

0
394

În perioada 23-26.08.2024, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de peste  135 intervenții. Alte 350 ha de vegetaţie uscată au fost mistuite de flăcări. De asemenea, a fost stins şi un incendiu, care, foarte probabil, a fost provocat.

Din numărul total de intervenții, 104 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave. În acelaşi timp, 29 incendii au izbucnit la vegetația uscată, acestea punând în pericol comunităţile, dar au fost stinse de pompierii doljeni și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU), prin intervenţiile prompte și eficiente pentru localizare și lichidarea acestora. “Pe timp de caniculă și temperaturi ridicate de peste 40 de grade, eforturile depuse de aceste echipe au fost remarcabile, reușind să gestioneze situațiile de urgență cu profesionalism și devotament. În urma incendiilor au ars peste 350 ha vegetație uscată,  miriște, lăstăriș, 35 tonă gunoi menajer și  o anexă  gospodărească. Astfel, în ziua de 25.08.2024, ora 13:26, Secția de Pompieri Băilești a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la fostul ștrand din mun. Băilești. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta în interiorul construcției,  la materiale combustibile. În urma incendiului a ars și s-a degradat clădirea,  pe o suprafață de aproximativ 600 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului  a fost stabilită ca fiind flacără (folosirea intenționată a sursei pentru a genera incendiul). Această situație alarmantă nu numai că au pus în pericol viețile și bunurile oamenilor, dar are și un impact negativ asupra mediului înconjurător”, a precizat Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Dolj .

Recomandări ale pompierilor

Ultimul caz prezentat vine cu recomandări din partea pompierilor. “Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică: Risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții; Pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor; Impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație. Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație: Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.”, a mai menţionat Florin Cocoşilă. Altfel , ISU Dolj a mai intervenit în alte situaţii: pentru salvarea unui câine căzut într-o fântanînă,  în com. Ciupercenii Noi, sat Smârdan, operațiunea a decurs fără probleme animalul fiind salvat și pentru deblocarea accesului în locuința unor persoane.