Apel deschis pentru evenimente dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului

0
478

„Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul” este sloganul pentru 2018 – anul care celebrează diversitatea patrimoniului nostru cultural la nivel european, național, regional și local. Având în vedere că se împlinesc și 100 de ani de la Marea Unire, Ministerul Culturii a propus tema „Locuri ale Memoriei” pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor ediţiei a XXVI-a a Zilelor Europene ale Patrimoniului, din septembrie a.c., prin care să se reflecte semnificațiile anului 2018 pentru România. Toate instituțiile culturale publice, cât și private, sunt invitate să participe cu activități specifice.

În fiecare an, în luna septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să participe, în ambianța monumentelor istorice din întreaga Europă, la evenimente dedicate patrimoniului cultural. Din anul 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai  monumente istorice, dar şi situri sau zone mai puţin cunoscute care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Pentru anul 2018, Parlamentul  European și Consiliul Uniunii Europene au instituit Anul European al Patrimoniului, ce are deviza „Patrimoniul nostru cultural: acolo unde trecutul  întâlnește viitorul”.

Ministerul Culturii și Identității Naționale a aderat la această inițiativă și a invitat toate instituțiile culturale publice, cât și private, să participe cu activități specifice Anului European al Patrimoniului. Institutul Național al Patrimoniului este cel care selectează, în concordanţă cu obiectivele europene, proiectele și evenimentele culturale care să mobilizeze un număr cât mai mare de beneficiari şi să aibă un impact relevant în societate. 

În 2018 se împlinesc și 100 de ani de la Marea Unire, ocazie de a ne omagia marile personalităţi care au contribuit la  formarea României de astăzi. Astfel, Ministerul Culturii a propus tema „Locuri ale Memoriei” pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor ediţiei a XXVI-a a Zilelor Europene ale Patrimoniului, prin care să se reflecte semnificațiile anului 2018 pentru România. „Tema oferă posibilitatea iniţierii organizării unui evantai de evenimente culturale evocatoare sau desfășurarea lor în locuri, situri sau monumente istorice care să ilustreze aceste semnificații ale anului 2018. Se  propun evenimente prin care să se cunoască și să se interpreteze valorile de patrimoniu cultural, monumentele istorice de valoare, printre care locurile ale memorabilelor confruntări militare de la Târgu Jiu, Mărășești, Mărăști și Oituz sau alte locuri ale memoriei cu semnificație pentru realizarea Marii Uniri, vizite ghidate la expoziţiile muzeelor locale, la monumentele istorice semnificative pentru momentele înfăptuirii Marii Uniri ori interpretări ale patrimoniului cultural ce reflectă rădăcinile europene care pot constitui atracţii instructive și pentru publicul tânăr”, se precizează pe site-ul www.cultura.ro.

Scopul evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului este de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural, iar în cadrul temei din acest an, de a evidenţia rolul păstrării valorilor culturale tradiţionale ce contribuie semnificativ la cultura europeană.