Militar român în vârstă de 30 de ani, decedat în urma unui exerciţiu de paraşutare

0
936

militar“Locotenentul Gabriel-Cristian Dinicică, a suferit un accident miercuri, 26 iulie, în jurul orei 14.40, în timpul unui exerciţiu de paraşutare, în zona aerodromului Zărneşti. Militarului i-a fost acordat primul ajutor la faţa locului, însă, cu toate eforturile echipei de intervenţie SMURD, a fost declarat decedat în jurul orei 15.35. Locotenentul Gabriel-Cristian Dinicică, în vârstă de 30 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Suntem alături de familia îndoliată, căreia îi transmitem sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească pe camaradul nostru!”, a scris în urmă cu puţin timp, pe o platformă de socializare, şeful Statului Major General, gl.Nicolae Ciucă.

În România, din anul 2001 şi până în prezent, au avut loc mai multe accidente de acest fel:
23 mai 2017 — Un paraşutist militar din Batalionul 495 Infanterie a murit în urma unui accident survenit în timpul unui exerciţiu de paraşutare pe Aerodromul Clinceni. Accidentul a avut loc în timpul executării manevrelor de aterizare. Caporalul Cristinel Jianu, în vârstă de 45 de ani, era angajat în Ministerul Apărării Naţionale din anul 2015.
15 octombrie 2016 — Un paraşutist sportiv în vârstă de 27 de ani a murit după ce a sărit din avion în timpul unui exerciţiu şi nu i s-a deschis paraşuta. Accidentul a avut loc pe raza localităţii Luncani, din judeţul Cluj, iar paraşutistul a murit la impactul cu solul.
3 august 2016 — Un paraşutist al Aeroclubului Braşov şi-a pierdut viaţa după ce s-a prăbuşit pe aerodromul din Ghimbav, în timpul unui salt de antrenament.
28 iulie 2016 — Un paraşutist militar de 47 de ani din Turda, aflat la un concurs de paraşutism, a fost rănit în timpul unei lansări cu paraşuta pe Aerodromul de la Boboc, judeţul Buzău. Militarul a suferit o fractură la piciorul drept.
18 octombrie 2015 — Trei paraşutişti şi-au pierdut viaţa în urma unui accident care a avut loc pe Aerodromul Clinceni. Paraşutele acestora s-au încurcat în aer, iar cei trei s-au prăbuşit de la înălţime. Unul dintre cei trei paraşutişti a murit pe loc, iar ceilalţi doi au murit, ulterior, la spital.
4 august 2012 — Un băiat de 12 ani care se afla în aria de protecţie a fost accidentat de un paraşutist în cădere la un miting aviatic organizat la Aeroportul “Ștefan cel Mare” din Suceava.
22 august 2010 — Un paraşutist în vârstă de 31 de ani a murit pe Aerodromul Clinceni, în urma unui salt de antrenament. Acesta a căzut dintr-unul dintre avioanele care efectuau un exerciţiul, de la o înălţime de circa zece metri. A fost găsit în comă şi având fracturi multiple. A fost transportat la Spitalul Elias din Capitală, unde a murit.
9 iunie 2010 — Plutonierul adjutant Petre Onofre şi-a pierdut viaţa pe aerodromul Boboc din judeţul Buzău. Militarul participa la un curs al Școlii de aplicaţie pentru paraşutişti din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre.
2 iulie 2007 — Sergentul major Dan Bulac, de la Brigada Specială de Intervenţie “Vlad Țepeş”, a decedat în urma unui accident de paraşutare, pe Aeroportul Clinceni, din apropierea Capitalei. Paraşuta tip aripă, manevrată de paraşutist, nu s-a deschis.
19 octombrie 2006 — Un paraşutist de la Brigada de Intervenţii a Jandarmeriei Române “Vlad Țepeş” s-a accidentat în timpul executării unui salt demonstrativ la Școala de Aplicaţie “Mihai Viteazu”. Acesta s-a ales cu o contuzie la mâna stângă după ce, înainte de aterizare, s-a agăţat de un copac.
30 iulie 2006 — O tânără din Oradea, care participa la Concursul Interjudeţean de Paraşutism, a murit în timpul unui salt cu paraşuta. Aceasta a executat un salt de antrenament din avion de la 1.000 de metri, împreună cu alţi doi concurenţi. Martorii de la locul accidentului au povestit că tânăra a deschis şi paraşuta de rezervă, moment în care coardele s-au încâlcit, blocând deschiderea paraşutei care ar fi putut s-o salveze.
9 aprilie 2005 — Un militar a murit în apropiere de aerodromul Câmpia Turzii, în timpul executării unor exerciţii de antrenament de paraşutare organizate de Unitatea Militară 01049 Someşeni. Căpitanului Tiberiu Iancu, din Alba-Iulia, nu i s-a deschis paraşuta în timpul unui salt de la 2.000 de metri.
11 septembrie 2002 — Doi paraşutişti militari angajaţi ai UM 1049 Someşeni, din Cluj-Napoca, aparţinând Corpului 4 Armată Teritorial ”Mareşal Constantin Prezan”, au suferit două grave accidente în timpul unui exerciţiu.
24 noiembrie 2001 — Doi paraşutişti militari s-au accidentat, în apropierea Aerodromului din Buzău, în urma aterizării violente cauzate de condiţiile meteo nefavorabile. Cei doi, plutonierii-majori Gheorghe Coşman şi Costel Gheorghe de la UM 01171, executau un exerciţiu de instruire pentru zbor şi paraşutare.