“Micul Jurnalist”, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” / Jurnalismul, o poveste cu ziare şi eroi-jurnalişti

0
394

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” desfăşoară, în cadrul programului “Biblioteca din vacanţă”, cursul ”Micul jurnalist”, unul dintre cele mai longevive şi frumoase acţiuni care se desfăşoară în perioada vacanţei de vară. Prin intermediul unui gazde speciale, „cu lipici” la publicul aflat la vârsta copilăriei – jurnalistul Laura Pumnea, copiii vor antrenaţi într-o altfel de poveste, una care are, ca eroi, ziare şi jurnalişti. Finalul fiecărei ediţii se concretizează prin editarea şi tipărirea Revistei “Micul Jurnalist”, o platformă atractivă în care sunt incluse textele participaţilor.

jurnalism 1Toate întâlnirile din cadrul cursului sunt organizate de jurnalistul Laura Pumnea, coordonatorul acţiunii şi voluntar cu vechime al bibliotecii craiovene. O mare calitate al gazdei acestui curs este şi căldura cu care comunică, în mod special, cu copiii. Și din acest motiv, întâlnirea va fi una deosebit de agreabilă pentru micuţi. “Întâlnirile sub genericul «Micul Jurnalist» sunt o permanentă sursă de inspiraţie reciprocă. Trecem, jucându-ne, prin noţiuni teoretice, învăţăm să construim întrebări care să dea şansă răspunsurilor ce asigură conţinut informativ pentru revista realizată împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Sper că toţi participanţii vor deveni minţi deschise şi frumoase pentru că Biblioteca Aman este sinonimă cu lectura, cartea şi cunoaşterea”, a mărturisit Laura Pumnea.

Despre lucrurile mari, în cuvinte simple

Organizatorii îşi propun să îi introducă pe copii în această poveste frumoasă şi plină de aventură a presei scrise. Cursul pleacă de la ziarele care reflectau realităţile secolului al XIX-lea, fiind încă de la începuturi adevărate tribune politice. Surprindeau prin concizia verbului, ca şi prin precizia şi competenţa cu care erau descrise evenimente şi fenomene interne şi internaţionale. ”Presa acelor vremuri făcea primii paşi importanţi în direcţia onorării rolului de câine de pază al democraţiei, fie ea, aceasta din urmă, instabilă şi minată de numeroase piedici şi dificultăţi specifice, bineînţeles, oricărei noi întreprinderi. Era epoca în care ziarele dobândeau credibilitate şi influenţă. Caracteristicile de odinioară, între care profesionalizarea continuă, acurateţea şi competenţa frazei şi echilibrul abordării, asigură şi astăzi forţa de care dispun presa şi jurnalismul, în ansamblul lor”, este de părere Laura Pumnea, coodonatorul cursului „Micul Jurnalist”.

Pe urmele ziarelor

jurnalism 2Întocmai ca pe o poveste, jurnalismul este urmărit în timp. Copiii vor afla ce s-a întâmplat cu ziarele în secolul XX, când au început să se diversifice şi să fie din ce în de mai multe. Împreună cu participanţii la curs, organizatorii vor încerca apoi să creioneze şi portetul jurnalistului acelui timp, care ataca teme variate. Cronicile, reportajele şi materialele se distingeau prin coerenţă, condei şi, evident, nota personală pe care autorii o imprimau în fiecare dată textelor semnate. ”Încorsetării din perioada comunistă i-a urmat o explozie informaţională care a coincis cu începutul anilor ’90. Bascularea de la cenzura şi îngrădirile specifice celei de-a doua jumătăţi a secolului XX la libertatea absolută, cu toate derivatele ei, nu a fost, aşa cum în mod eronat s-ar putea crede, o schimbare lină de macaz. Puzderia de publicaţii apărute în urmă cu aproape trei decenii venea să răspundă unei nevoi reale, mult timp ţinută în surdină, de informare. Informare cu privire la tot şi la toate”, urmăreşte evoluţia presei româneşti până în ziua de azi Laura Pumnea.

Micii jurnalişti nu trebuie să lipsească de la acest curs

Proiectul este unul deosebit de interesant şi, cu siguranţă, va stârni curiozitatea copiilor, organizatorii fiind convinşi că mulţi dintre participanţi se vor îndrăgosti de această frumoasă meserie şi vor deveni jurnaliştii de mâine, ale căror semnături le vor regăsi, peste timp, la finalul articolelor de ziare. “Micul Jurnalist este despre media, despre informaţie şi, în definitiv, onestitate. Cursul destinat micilor şi, sperăm noi, viitorilor jurnalişti are ca principal scop familiarizarea copiilor cu maniera articulată şi argumentată de exprimare, cu modalităţile de redactare a unui text, realizare a unui interviu şi multe altele asemenea. Evident, cu toţii ne dorim o presă de calitate, jurnalişti oneşti şi competenţi şi, mai presus de orice, materiale consistente şi concludente. Toţi cei care iau parte la cursul “Micul Jurnalist” au ocazia, în prezenţa unui jurnalist de calibru, Laura Pumnea, voluntar al bibliotecii, să adreseze întrebări, să pătrundă tainele presei şi, în general, să se acomodeze cu toate provocările şi bucuriile pe care le aduce cu sine meseria de jurnalist”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii “Judeţene Alexandru şi Aristia Aman”, care găzduieşte acest curs. O întâmplare fericită face ca însuşi managerul bibliotecii, Lucian Dindirică, să provină din aceeaşi breaslă a jurnaliştilor cu vocaţie.