Un nou raport, prezentat de Comisia Europeană, arată că au fost confiscate, în 2016, produse contrafăcute cu o valoare totală de 672,9 milioane euro, cu aproape 5% mai mult faţă de 2015. În total, au fost confiscate peste 41 de milioane de produse, dintre care 3,66 milioane numai în România, ceea ce o plasează pe locul al patrulea între statele membre.
Deşi numărul cazurilor înregistrate, la nivel naţional, a crescut cu 13% (de la 334 la 387), volumul de produse confiscate a scăzut cu 22%. Pe ansamblul Uniunii, numărul de cazuri înregistrate a scăzut cu 22% în intervalul analizat, în timp ce volumul de produse a înregistrat o creştere nesemnificativă (de 2%). „Un grad ridicat de protecţie a proprietăţii intelectuale este vital pentru sprijinirea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă. Produsele contrafăcute reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii şi siguranţei consumatorilor europeni şi, de asemenea, subminează afacerile legale şi veniturile statului. Studiile arată că UE este expusă mai ales la importurile de produse contrafăcute…”, a subliniat Comisarul european Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi.
Peste o treime din marfa confiscată în UE a fost reprezentată de produsele periculoase
Cu o majoritate covârşitoare, de 80%, China rămâne principala ţară de provenienţă a produselor contrafăcute. În timp Vietnamul şi Pakistanul sunt principalele ţări de origine pentru ţigările contrafăcute, Singapore a fost principala sursă în ce priveşte băuturile alcoolice. Peste o treime din marfa confiscată în UE a fost reprezentată de produsele periculoase pentru sănătatea şi siguranţa consumatorilor, cum ar fi: produse alimentare şi băuturi, medicamente, jucării şi electrocasnice. Din total, ţigările au reprezentat cea mai importantă categorie, circa un sfert, urmate de jucării (17%) şi produsele alimentare (13%).