Condiţiile meteorologice nefavorabile, „ipoteza cea mai probabilă” a prăbuşirii avionului Air Algerie

0
376

Condiţiile meteorologice constituie „ipoteza cea mai probabilă” pentru explicarea prăbuşirii avionului Air Algerie în nordul Mali, Parisul excluzând „de la început posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabil”. „Credem că acest avion a fost avariat din motive care ţin de condiţiile meteorologice”, a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, pentru postul de radio RTL, precizând totuşi că „nici o ipoteză nu poate fi exclusă atât timp cât ancheta nu şi-a arătat toate rezultatele”. „Dar ipoteza cea mai probabilă este aceasta”, a adăugat el. Nu se cunoaşte cu exactitate numărul persoanelor care au fost la bordul avionului – Franţa vorbind de 118, în timp ce pe site-ul aeroportului din Ouagadougou a apărut cifra de 116 pasageri. Cât priveşte prezenţa unui român pe lista pasagerilor, MAE a precizat că Ministerul algerian de Externe nu a putut confirma oficial informaţia.

 „Avionul s-a deteriorat în momentul prăbuşirii”, a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, pentru postul de radio RTL. Zona în care se află epava a fost reperată graţie unei drone de observaţie a armatei franceze staţionată la Niamey, a anunţat ieri dimineaţă Ministerul Apărării. Palatul Elysée anunţase anterior că epava „dezintegrată” a fost localizată în timpul nopţii în regiunea Gossi din Mali, „în apropiere de frontiera cu Burkina Faso”. Pe de altă parte, secretarul de stat francez pentru Transporturi, Frédéric Cuvillier, a subliniat, ieri, că Parisul a exclus „de la început posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabilă, chiar imposibilă”. Frédéric Cuvillier, care a declarat că vrea să fie „foarte prudent”, a reamintit că vremea era extrem de nefavorabilă.

Fragmentele avionului, răspândite pe o suprafaţă mare

Televiziunea France 2 a difuzat primele imagini de la locul prăbuşirii avionului Air Algerie în Mali. Fragmente din fuzelaj sunt răspândite pe o suprafaţă mare, dovada unui impact violent, potrivit unei înregistrări video efectuate de către militari din Burkina Faso. Imaginile publicate de France TV Info arată locul prăbuşirii avionului şi resturile aeronavei, ce se află într-o zonă deşertică, de câmpie, cu nisip, în care se văd câţiva arbuşti. Fragmente metalice, dificil de identificat, sunt răspândite pe zeci de metri, iar principalele elemente ale avionului (motor, fuzelaj) nu sunt vizibile.

Epava, localizată de o dronă Reaper a armatei franceze

Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat ieri că nu există „nici un supravieţuitor” în epava avionului şi că una dintre cutiile negre a fost găsită. „Nu există, din păcate, nici un supravieţuitor”, a spus şeful statului în cadrul unei scurte alocuţiuni televizate. „O cutie neagră a fost recuperată şi adusă la Gao”, în nordul Mali, de către militari francezi care au securizat zona, a adăugat el. Primii militari francezi care au plecat din Gao în timpul nopţii au ajuns ieri dimineaţa în zona de nord a statului Mali, unde s-a prăbuşit avionul, pentru a securiza locul accidentului, a anunţat Ministerul Apărării. Circa 100 de militari, la bordul a 30 de vehicule, au părăsit Gao imediat ce epava a fost localizată de o dronă Reaper a armatei franceze.

Nu se ştie cu exactitate dacă era şi un român la bord…

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) precizează că prezența unui cetățean român în aeronava Air Algerie nu a putut fi confirmată până în prezent, informațiile referitoare la numărul pasagerilor și cetățeniile acestora fiind contradictorii. Potrivit sursei citate, Ambasada României în Algeria a informat, ieri, Centrala MAE, că un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe din Algeria a revenit asupra informației comunicată oficial anterior cu privire la existența unui cetățean român la bordul avionului. „(Oficialul algerian — n.r.) a precizat că această informație nu a putut fi confirmată până în prezent și că există informații contradictorii cu privire la numărul pasagerilor și la cetățenia acestora. De asemenea, surse oficiale din Burkina Faso au confirmat Ambasadei României în Algeria existența unor date contradictorii cu privire la cetățenia și numărul pasagerilor”, se arată în comunicatul amintit. MAE a transmis instrucțiuni ferme ambasadelor României în Algeria, Senegal (ambasada care gestionează și relația cu Burkina Faso), Franța și Spania să continue demersurile pentru obținerea clarificărilor care se impun, inclusiv din perspectiva aspectelor ce țin de dubla cetățenie. De asemenea, MAE adaugă că a obținut, ieri, „din mai multe surse externe”, mai multe liste de pasageri ai zborului respectiv, care conțin neconcordanțe în ceea ce priveste numărul de persoane. „În acest context, s-a demarat o procedură complexă de verificare a tuturor persoanelor aflate pe liste, folosindu-se evidențele informatizate aflate la dispoziția MAE și MAI”, asigură MAE.

… şi nici câţi pasageri erau în total

Şi într-adevăr ştirile sunt confuze, din moment ce președinția franceză a anunțat ieri că la bordul avionului algerian se aflau 118 persoane, iar potrivit unei liste publicată pe site-ul aeroportului din Ouagadougou, numărul persoanelor aflate la bordul avionului era de 116. La rândul său, Air Algerie a precizat că avionul, care a decolat din Ouagadougou – cu 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului la bord – cu destinaţia Alger, şi care a dispărut de pe ecranele radar la 50 de minute după decolare, transporta 50 de francezi, între care o familie de şapte persoane, 24 de cetăţeni din Burkina Faso, 8 libanezi, 6 algerieni, 6 spanioli (membri ai echipajului), 5 canadieni (dintre care patru membri ai aceleiaşi familii), 4 germani şi 2 luxemburghezi, un belgian, un camerunez, un egiptean, un malian, un cetăţean din Niger, un ucrainean, posibil şi un român, şi trei persoane ale căror naţionalităţi nu sunt cunoscute încă.