România are nevoie de un nou început

0
227
Mircea Geoană

„Când porunceşte constiinţa oamenii oneşti procedează întotdeauna în acelaşi sens” spunea celebrul istoric şi diplomat craiovean Nicolae Titulescu. Astăzi suntem într-un moment în care trebuie să decidem viitorul nostru ca naţiune. Trebuie să arătăm cartonaşul roşu unui om care nu a ştiut să fie preşeditele acestei ţări.

Preşedintele este cel care dă direcţia simbolică a ţării. El este cel care orientează energiile unei ţării şi îi arată drumul corect. Este expresia valorilor în care naţiunea crede şi pe care le vrea transmise din generaţie în generaţie. Este liantul unui popor, al solidarităţii şi al încrederii în tine şi în cel de lângă tine.

Aşa ar arăta, după mine şi după Constituţie, Preşedintele unei Românii normale. Am avut noi, ca români, un astfel de Preşedinte în ultimii opt ani? Am avut noi, ca români, în ultimii opt ani un Preşedinte care să scoată nu ce e mai rău, ci ce e mai bun din fiecare? Am avut noi, ca români, în ultimii opt ani credinţa că suntem bine reprezentaţi şi respectaţi de Preşedintele nostru? Am avut noi, ca români, un Preşedinte care ne-a spus adevărul şi care ne-a unit prin puterea propriului exemplu?

Personal, am chestiuni de încheiat cu Traian Băsescu. Din greşeli care mi-au aparţinut mie şi altora, în urma unor alegeri încă neclare, Traian Băsescu a rămas Preşedinte, având şansa de a abate asupra românilor neşansa unor măsuri şi a unei guvernări nedrepte şi greşite economic. Dar ştiu, totodată, că prea mulţi români au socoteli de încheiat cu Traian Băsescu. Că e vorba de profesori, de medici, de poliţişti, de pensionari, de tineri, de salariaţi la stat sau la privat, de şomeri, cu toţii aşteaptă oportunitatea de a răspunde convingător acelui „să trăiţi bine!” de care nici chiar Traian Băsescu nu mai poate aminti fără a-i tremura vocea. Referendumul din 29 iulie este, pentru mine, un al treilea tur al alegerilor din 2009, după care putem privi cu încredere la un „restart” pentru România.

Ştiu că astăzi mulţi dintre cei care au fost alături de mine în 2009 şi în anii ce au urmat au rămas cu o amărăciune legată de modul în care s-au desfăşurat evenimentele. Ştiu că mulţi s-au simţit trădaţi de modul în care unii lideri de la Bucureşti au tratat un om care a slujit interesele românilor, în ţară şi în străinătate, cât a putut de bine. Dar bătălia de acum este pentru o nouă şansă pentru România.

Am fost alături de mulţi dintre voi vinerea trecută, la mitingul de la Craiova, pentru a da un semnal că pe 29 iulie trebuie să trecem cu toţii peste problemele din trecut şi să ne unim forţele pentru a pune capăt unui regim care nu a făcut decât să îndatoreze România şi să ne umilească ca popor. Pe 29 iulie trebuie să le arătăm celor care au condus ţara în ultimii ani că aşa nu se mai poate. De aceea, trebuie să mergem la vot şi să spunem DA demiterii lui Traian Băsescu.

Mircea Geoană

Senator de Dolj

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României