Graficianul Sergiu Grapă: „O artă a îndrăznelii”

0
538
Florin Rogneanu

Simezele Galeriei „ARTA” a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova (Calea Unirii nr. 12) găzduiesc, în aceste zile, expoziţia personală de grafică a artistului Sergiu Grapă – sucevean de origine, dar şcolit la Iaşi, unde, între anii 1994 şi 1999, a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design a Universităţii de Arte „George Enescu” – Secţia Grafică, clasa profesorului Ion Truică.

„Unul dintre foarte talentaţii şi importanţii graficieni din generaţia mai tânără, care s-a afirmat cu deosebire în ultimii opt ani şi care a intrat mai ales în atenţia muzeelor din Moldova”, îl prezenta, la vernisajul care a avut loc la începutul săptămânii, Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova, amintind expoziţiile deschise de acesta la Palatul Culturii din Iaşi, Muzeul Naţional al Bucovinei din Suceava şi Muzeul Satului din Gura Humorului. Se adaugă, desigur, participări la multe alte expoziţii de grup în ţară, colaborări cu publicaţii şi editurii, numeroase premii, lucrări în colecţii din România, SUA, Canada, Elveţia, Germania, Anglia, Ucraina, Cipru, Italia, Grecia, Belgia, Spania.

Este pentru a patra oară când Sergiu Grapă îşi prezintă lucrările la Craiova, după ce, ca student, a participat la două expoziţii deschise la Teatrul Naţional, în 1995 şi 1996, la ambele câştigând Premiul pentru grafică. De asemenea, anul trecut, la cel de-al V-lea Salon internaţional de caricatură şi grafică satirică, a obţinut Premiul de Excelenţă pentru grafică satirică.

Sergiu Grapă expune la Galeria „ARTA” 30 de lucrări – reprezentări suprarealiste care deja îl individualizează în peisajul artei româneşti. „Este o artă a îndrăznelii, în care fantezia joacă rolul hotărâtor, în care meşteşugul artistic este pus în evidenţă printr-o foarte bună cunoaştere a anatomiei corpului uman, precum şi a elementelor zoomorfe pe care le articulează printr-un limbaj foarte apropiat de limbajul comun al artei, atât prin desen, cât şi prin culoare. (…) Suprarealiştii niciodată n-au propus un ideal şi nici Sergiu Grapă, dacă vă uitaţi la fiecare lucrare a sa, nici chiar în cele în care îşi surprinde propriul chip, nu ne propune un ideal – fie de societate, fie de frumos. El ne propune această lume extrem de diversă, aşa cum este lumea contemporană, în care arta şi-a pierdut caracterul moral”, a  adăugat, la vernisaj, Florin Rogneanu.

Organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova, Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România şi Muzeul de Artă Craiova, expoziţia artistului Sergiu Grapă poate fi vizitată până duminică, intrarea la Galeria „ARTA” fiind liberă. De luni, acelaşi spaţiu expoziţional va găzdui lucrările cunoscutul artist craiovean Silviu Bârsanu.