Peste 100 de salariaţi ai Spitalului Filantropia vor fi disponibilizaţi

1
371

Nu mai puţin 129 de salariaţi ai Spitalului Municipal Filantropia din Craiova îşi vor pierde locurile de muncă dacă săptămâna aceasta consilierii locali vor aproba propunerea înaintată în acest sens de conducerea unităţii sanitare. Pe lista neagră a disponibilizărilor se găsesc laolaltă posturi de medici, asistenţi medicali, infirmiere, economişti sau muncitori.

De o bună bucată de vreme, spitalul – cel mai vechi din municipiul Craiova – se confruntă cu serioase probleme financiare. Datoriile acumulate au atins un nivel istoric, fiind aproape să depăşească bugetul unităţii sanitare pe două luni. Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, şi fondurile alocate anul acesta spitalului sunt mai mici decât cele de anul trecut – asta deşi nici în 2010 situaţia financiară nu a fost una tocmai bună –, în mare parte din cauza clasificării slabe a spitalului, doar în categoria a IV-a a nivelului de competenţe.

De-a lungul timpului s-a încercat implementarea unor soluţii pentru redresarea financiară a instituţiei. Printre altele, s-au impus economii la consumul de energie electrică şi apă, astfel încât să se reducă măcar o parte din cheltuieli. Toate acestea, în zadar. În aceste condiţii, ca o ultimă soluţie s-a hotărât o reducere semnificativă a numărului de angajaţi şi, în plus, au fost impuse şi zilele libere fără plată. Practic, salariaţii au fost obligaţi ca în fiecare săptămână să stea acasă o zi, deşi aceştia acuză de mai mult timp că spitalul se confruntă cu mari probleme din cauza lipsei de personal.

Urmează externalizarea mai multor servicii

Potrivit managerului Spitalului Filantropia, dr. George Ungureanu, decisivă în luarea deciziei de a trece la disponibilizări a fost însă dispoziţia de încadrare cu cheltuielile de personal într-un procent de 70% din bugetul total. Asta în condiţiile în care, în prezent, banii pentru salarii reprezintă aproape 90%.

În acest context, numărul de posturi va fi redus de la 856,5 la 727,5. Chiar dacă printre cei disponibilizaţi se numără şi medici sau asistenţi medicali, directorul unităţii sanitare rămâne ferm convins că activitatea medicală nu va avea de suferit de pe urma unor astfel de măsuri. Nu la fel de sigur este însă că aceste concedieri vor fi suficiente pentru a rezolva problemele spitalului.

„Vor fi disponibilizări din toate sectoarele: medici, asistenţi medicali, muncitori, economişti, de peste tot. Conform calculelor pe care le-am realizat noi, ar urma să fie desfiinţate cinci posturi de medici, aproximativ 20 de asistenţi medicali, iar restul din celelalte sectoare. S-ar putea ca nici cu această reducere să nu ne încadrăm în procentul de 70%. În aceste condiţii, ne-am putea orienta şi către externalizarea unor servicii, pe mai departe. Ne-am gândit la serviciul de pază, serviciul de curăţenie şi cel de la centralele termice, pe care sperăm să îl preia cât mai repede Termoficarea. Nu cred că activitatea medicală va fi afectată, pentru că, spre exemplu, disponibilizările în rândul asistenţilor medicali se vor face acolo unde există şi reduceri de paturi. Se comasează clinicile medicale II cu III, se reduc şi paturile de la pediatrie”, a declarat dr. George Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

Tensiuni în cadrul unităţii sanitare

Vestea că în cadrul spitalului vor avea loc disponibilizări a tensionat şi mai mult atmosfera în interiorul unităţii sanitare, care în primăvara acestui an a fost scena unor proteste legate de diminuarea sau tăierea de drepturi salariale. De mai bine de o lună angajaţii se gândesc la listele de disponibilizări şi speră să nu se numere printre cei care vor fi nevoiţi să-şi caute de lucru în altă parte.

Deocamdată, reprezentanţii Spitalului Municipal Filantropia din Craiova nu au întocmit o listă cu numele celor care ar urma să-şi piardă locul de muncă. Se cunoaşte doar numărul de posturi care vor fi desfiinţate şi care sunt sectoarele unde vor fi operate modificări de structură. Potrivit managerului, înainte de toate se va trece la o evaluare a angajaţilor, în funcţie de criteriile stabilite de autorităţile locale – în subordinea cărora se află spitalul. Abia apoi se va hotărî şi cine va fi disponibilizat.

1 COMENTARIU

  1. Mai bine ar mai reduce daca nu au facut-o pana acum din sporurile alea salariale. O cunostinta , acum un an , asistenta ,cu un liceu sanitar si ceva cursuri de completare ,avea salariu cu sporuri cu tot 38milioane vechi. Ma intreb ce salarii aveau medicii?. Se mai poate compara salariul lor cu salariul medicilor de familie sau al bietelor asistente?

Comments are closed.