Ioan Lascu, noul președinte al scriitorilor din Filiala Craiova

0
778

După 13 ani la conducerea Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Gabriel Coșoveanu îi cedează locul, pentru următorii 5,  lui Ioan Lascu, prin voința majorității membrilor organizației exprimată la alegerile care au avut loc ieri. 49 de voturi a obținut acesta din urmă, față de 22 ale principalului contracandidat, în timp ce alt aspirant la funcție, Mihai Duțescu, a primit doar 3, iar 1 vot a fost declarat nul.

La discuțiile care au precedat votul, scriitorii prezenți în sala de conferințe a Muzeului Olteniei au afirmat că vor un președinte care „să fie un bun organizator” și „cu priză la membrii Filialei și la autorități”. În plus, „să aibă trei calități: experiență, bunăvoință, timp”. Principalul reproș care i s-a făcut lui Coșoveanu a fost insuficienta implicare în soluționarea problemei privind identificarea unui spațiu în care Filiala craioveană să își desfășoare activitatea. Una căreia noul președinte îi va căuta rezolvare bătând la ușa autorităților. „Cred că vom găsi deschidere, imposibil ca organele locale să fie atât de obtuze!”, afirmă Ioan Lascu. Acesta se va afla în fruntea Filialei Craiova a USR în perioada 2018-2023, împreună cu un Comitet de Conducere din care fac parte Ileana Roman, Spiridon Popescu, Dan Ionescu și Mihai Firică.

Alegerile în organizația locală a USR au fost reluate, ieri, după decesul subit al președintelui ales în 11 aprilie 2018, Jean Băileșteanu. 75 de membri și-au exprimat votul, din cei 121 înregistrați ca făcând parte din Filială.

Alături de scriitorii craioveni s-au aflat, ieri, și doi reprezentanți de la centru ai USR, mandatați să asigure buna desfășurare a alegerilor: directorul de programe externe Răzvan Voncu și Sorin Lavric, director de programe interne, totodată șeful comisiei de numărare a voturilor. „Președintele ales al Filialei Craiova, regretatul Jean Băileșteanu, a plecat la cele eterne foarte repede după alegeri, astfel încât trebuie să repetăm procesul electoral. Dispariția sa a fost o pierdere nu numai pentru Filiala Craiova, ci pentru toată breasla Uniunii Scriitorilor. Îl regretăm toți cei care l-am cunoscut. A fost un scriitor distins, un editor și un tipograf renumit, a publicat cărțile multor colegi ai noștri, a tipărit câteva dintre revistele importante ale USR și, mai presus de toate acestea, era un om delicat și civilizat”, a afirmat Voncu. Un moment de reculegere a fost păstrat de cei prezenți atât pentru Jean Băileșteanu, cât și pentru alți doi membri ai Filialei recent dispăruți dintre noi, Nicolae Petre Vrânceanu și Ion Floricel.

Ioan Lascu
Gabriel Coşoveanu

Cu proiectele de activitate în fața alegătorilor

Câte 10 minute au avut, apoi la dispoziție, cei trei candidați la funcția de președinte pentru a-și expune în fața colegilor programul de activitate propus în mandatul 2018-2023 în fruntea scriitorilor craioveni. „Deși nu mi-a fost ușor să iau decizia de a candida din nou, am considerat potrivit să nu îi dezamăgesc pe cei care m-au votat la alegerile din aprilie și să încerc, în contextul dat, să îi conving și pe alții că s-ar putea învăța din orice experiențe, pentru îmbunătățirea activității din Filiala noastră”, a afirmat Coșoveanu, care, odată cu referirile la viitoare proiecte, a vorbit și de „asumarea unor neîmpliniri cauzate de o insuficientă implicare a mea și a Comitetului de Conducere”. Gabriel Coșoveanu a avut trei mandate la conducerea Filialei Craiova: primele două de câte 4 ani, iar ultimul, de 5, conform noului Statut al USR.

Ioan Lascu a declarat că a decis să candideze „pentru că și eu doresc să încerc să redresăm activitatea scriitoricească din această zonă a Olteniei și cred că această redresare va fi posibilă prin realizarea unor obiective importante, pe care le-am inserat într-un proiect și pe care le propun cu bune intenții și cu speranță pentru realizare”. Un sediu pentru organizație într-un spațiu adecvat a fost primul dintr-o listă cu 15 obiective, care mai face referire la crearea unui site, reînființarea unui cenaclu al Filialei ori organizarea „Zilelor Ramuri”. Pe Mihai Duțescu, care a afirmat că „n-am venit cu nici un program și n-o să vă fac nici o promisiune, pentru că ele sunt făcute să fie încălcate, de obicei”, pare-se că nu l-au luat în serios decât doi colegi de breaslă din sală. Singurii care i-au oferit votul, pe-al treilea, bănuim, acordându-și-l singur… 

De la critici și laude la urna de vot

Expunerile au fost urmate de întrebări și discuții preț de mai bine de o oră, prilej pentru mulți dintre scriitori de a-și arăta susținerea pentru unul sau altul dintre candidați. Poetul Spiridon Popescu, de la Târgu Jiu, a apreciat că „un președinte trebuie să aibă trei calități: experiență, bunăvoință, timp”. „Cred că experiență și bunăvoință au toți trei. Din păcate, președintele în funcție nu prea are timp, e implicat în foarte multe activități”, a spus acesta, arătându-l cu degetul pe Coșoveanu și întrebându-l dacă „s-a mai despovărat de unele sarcini, ca să realizeze ce a pus pe hârtie”. „Cred că cei care nu au reușit să se impună în funcțiile în care au fost aleși trebuie să se mulțumească cu ce au apucat să facă și, dacă nu pot mai mult, să se retragă și noi să îi alegem pe cei care vor putea să ducă treburile mai departe”, a continuat alt scriitor venit tot din Gorj.

Pentru că discuțiile s-au prelungit, cei prezenți în sală au început să își piardă răbdarea și, pe rând, au trecut pe la masa prezidiului, pe care era așezată urna, pentru a-și exprima votul. Numărătoarea finală a arătat că 75 de scriitori (din 121 de membri înscriși în Filiala Craiova a USR) și-au exprimat opțiunea pentru unul dintre cei trei candidați. 22 l-au votat pe Gabriel Coșoveanu, iar 49, pe Ioan Lascu. Potrivit Statutului Filialei, declarat câștigător este candidatul care obține cele mai multe voturi exprimate de membrii prezenți.

Problema sediului Filialei, dusă în audiență la primar

«Nu sunt entuziasmat, pentru că știu că am în spate deja o sarcină foarte grea. Este aproape un cadavru pe care trebuie să îl reanimăm… Nu vreau să se supere Gabriel Coșoveanu pentru această apreciere, dar părerea majorității este că această Filială nu a fost vizibilă timp de mai mulți ani», a declarat Lascu, care este și conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din Craiova. Întrebat care vor fi primele demersuri pe care le va face ca președinte, acesta a precizat că vor viza obținerea unui sediu pentru Filială. „Trebuie să găsim audiență la organele administrative locale. Împreună cu oameni influenți, care sunt membri ai Filialei, vom merge la primar și vom susține necesitatea de a avea un sediu. Și cred că vom găsi deschidere, imposibil ca organele locale să fie atât de obtuze!”, a afirmat Ioan Lascu.

„Este o răspundere acolo. Cine nu a ajuns în funcții din acestea nu are cum să știe, crede că e o laudă… Aștept cu mare interes să văd ce face succesorul și cum face”, a declarat Coșoveanu, imediat după aflarea rezultatului alegerilor. Întrebat în ce măsură îl va sprijini pe noul președinte, acesta a răspuns: „Dacă va ține cont că am o experiență, care nu poate fi negată, îi întind ambele mâini în ceea ce va face, pentru că are un proiect ambițios. Ar fi spre binele tuturor și al Craiovei ca aceste lucruri să se pună în practică. Și nu poate singur. Nimeni nu are cum să răzbească de unul singur, îi va trebui echipă”.