Fac pușcărie pentru mărturie mincinoasă în cazul crimei din Craiovița Nouă

0
480

Cei trei tineri craioveni acuzaţi de mărturie mincinoasă în cazul crimei din cartierul Craioviţa Nouă, din noaptea de 5 spre 6 decembrie 2016, au fost găsiți vinovați și condamnați de magistrații Judecătoriei Craiova la pedepse cuprinse între 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare și 3 ani de închisoare cu executare. Sentința a fost pronunțată la sfârșitul săptămânii trecute și nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Cei trei inculpaţi au fost acuzați că au făcut afirmaţii care s-au dovedit false, în faţa judecătorilor, când au fost audiaţi în procesul în care fraţii Gabriel şi Luigi Teodorescu au fost condamnați, între timp, la 18 ani și 8 luni, respectiv 19 ani de închisoare după ce l-au înjunghiat mortal pe Ionuţ Antoni Fieraru, de 20 de ani. 

Reamintim că, pe 21 martie a.c., s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj i-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe craiovenii Giovani Gheorghe, de 21 ani, şi Dănuţ Didă, de 27 ani, pentru mărturie mincinoasă, alături de ei fiind deferit justiţiei un al treilea tânăr, Daniel Teodorescu, aflat sub control judiciar, afirmațiile false făcute de ei fiind legate de crima petrecută în cartierul craiovean Craiovița Nouă, în decembrie 2016. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj, Giovani Gheorghe şi Dănuţ Didă, „pe 27 septembrie, respectiv 30 octombrie 2017, fiind audiaţi în calitate de martor într-o cauză penală aflată pe rolul Tribunalului Dolj, au făcut afirmaţii mincinoase cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi. S-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă, având în vedere că afirmaţiile mincinoase au fost făcute în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoare de 10 ani sau mai mare”. Cei doi au fost reţinuţi pe 27 februarie, iar pe 28 Judecătoria Craiova i-a plasat în arest la domiciliu, în timp ce al treilea tânăr inculpat în dosar este sub control judiciar de pe 8 martie a.c.

Doar unul a recunoscut comiterea faptelor

Magistrații Judecătoriei Craiova au pronunțat, vineri, 22 iunie a.c. sentința. Doi dintre inculpați, Giovani Gheorghe și Daniel Teodorescu, au primit 3 ani, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu executare, în timp ce Dănuț Didă, care a recunoscut comiterea faptelor și a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, a fost condamnat la 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității: „condamnă inculpatul Gheorghe Giovani, aflat în stare de arest la domiciliu, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, cu executare în regim privativ de libertate. (…) Condamnă inculpatul Didă Costel-Dănuţ, în stare de arest la domiciliu, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare (un şi şase luni) pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 4 ani. (…) Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Craiova, jud. Dolj şi în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. (…) Condamnă inculpatul Teodorescu Daniel, aflat sub control judiciar, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni (doi ani şi şase luni) închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, cu executare în regim privativ de libertate”, se arată în sentința Judecătoriei Craiova, inculpații fiind obligați și la câte 900 lei cheltuieli judiciare.

Mărturiile inculpaţilor privesc evenimentul produs în noaptea de 5 spre 6 decembrie 2016, în jurul orei 02.00, pe bulevardul Tineretului din Craiova, în zona supermarketului Kaufland. Este vorba despre omorul calificat pentru care Gabriel Teodorescu şi Luigi Teodorescu, de 23, respectiv 20 de ani, din Craiova, au fost condamnați la începutul lunii mai, de judecătorii Tribunalului Dolj, la 18 ani și 8 luni, respectiv 19 ani de închisoare, după ce anchetatorii au stabilit că amândoi au participat la uciderea lui Ionuţ Antoni Fieraru, de 20 de ani, mai exact unul l-a împiedicat să fugă şi cel de-al doilea a lovit cu cuţitul. Cei doi au abandonat victima în stradă şi au fugit, fiind găsiţi după aproape 24 de ore, neînţelegerile pornind de la o fată. Cauza este acum la apel.