Dezbaterea Națională privind contribuția institutelor naționale de cercetare la revizuirea și implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României

0
203

Evenimentul s-a desfășurat astăzi, 26 iunie 2018, la Palatul Victoria, Sala Transilvania, în prezența Ministrului Cercetării și Inovării, Nicolae Burnete, a consilierului de stat László Borbély si cu participarea a peste 50 de reprezentanți ai institutelor de cercetare. S-a prezentat strategia revizuită a dezvoltării durabile si s-a discutat despre cum pot contribui institutele în implementarea celor 17 obiective si celor 169 de ținte.

Domnul ministru Nicolae Burnete a accentuat necesitatea susținerii finanțării cercetării, precum și importanța institutelor de cercetare în implementarea Agendei 2030.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély,  a menționat că nu întâmplător în UE și în lume se accentuază rolul inovației, al cercetării și noilor tehnologii fără de care nu putem vorbi de o dezvoltare durabilă.

Domnul consilier de stat László Borbély a prezentat pe scurt cele patru capitole din strategie și a menționat că în acest moment ne aflăm la sfârșitul unui drum, în sensul în care au fost 8 întălniri regionale, întâlniri cu mediul academic, cu societatea civilă, întălnirea de astăzi cu institutele și întâlnirea cu sfera privată care va avea loc în iulie 2018, și începutul unui nou drum, cel de implementare a strategiei. Pentru asta, avem nevoie de aceste nuclee de dezvoltare durabilă la nivelul instituțiilor. Trebuie să construim o rețea de oameni dedicați dezvoltării durabile.

Conform strategiei revizuite se va constitui un consiliu științific, care va fi în parteneriat cu institutele de cercetare și celelalte instituții implicate, având ca scop elaborarea unui plan de acțiune de implementare a strategiei, urmând ca institutele să își definitiveze obiectivele și țintele care sunt în legătură cu implementarea Agendei 2030.