Campania PNL Dolj – „Oferă o șansă! Donează sânge!” a ajuns la Celaru

0
365

Astăzi, 26 iunie 2018, în comuna Celaru a avut loc o nouă acțiune de donare de sânge, parte a campaniei inițiate de Partidul Național Liberal Filiala Dolj în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, „Oferă o șansă! Donează sânge!”. Celaru este cea de-a patra comună care se alătură campaniei demarate de PNL Dolj, după ce în lunile aprilie și mai acțiuni similare au avut loc în comunele Rojiște, Apele Vii și Siliștea Crucii.

“PNL Dolj mulțumește pe această cale celor peste 70 de persoane care au dorit să doneze astăzi sânge, Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Craiova care a pus la dispoziție unitatea mobilă și domnului Lion Lucian, primarul liberal al comunei Celaru care a susținut acest demers”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al PNL Dolj.

Inițiativa campaniei „Oferă o șansă! Donează sânge!” aparține consilierului județean Laurențiu Ivanovici, președintele Comisiei de Sănătate a PNL Dolj și vicepreședintelui PNL Dolj, Isidor Răducea și putem remarca faptul că precede apelul făcut săptămâna trecută de către ministrul sănătății, prin care solicită populației să meargă la centrele de transfuzii să doneze voluntar sânge, având în vedere deficitul care se înregistrează în lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole.

“PNL Dolj propune încheierea unui protocol de colaborare între Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova și Consiliul Județean Dolj prin care să fie sprijinită activitatea de donare de sânge prin deplasarea autovehiculului “Centru mobil de donare sânge” în localitățile județului Dolj”, se mai precizează în comunicatul respectiv.

Mai puțin de 2% din români donează sânge, iar lipsa de donatori a generat o criză permanentă. Dacă înainte era vorba de anumite perioade din an, sărbătorile de Crăciun, cele de Paște ori lunile de vacanță, iulie și august, când frigiderele centrelor de recoltare erau goale, acum, situația este mult mai gravă. Rețelele de socializare sunt pline de apeluri disperate prin care pacienții caută donatori pentru pacienți în stare gravă. De multe ori, familiile disperate stau pe holurile centrele de transfuzii și îi roagă pe donatori necunoscuți să îi ajute pe cei bolnavi. Orice pacient care e în stare de urgență, necesită sânge și fără sânge acel pacient poate fi pierdut.

În acest context și având în vedere faptul că Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova nu are asigurat combustibilul necesar pentru a deplasa constant autovehiculul specializat “Centrul mobil de donare sânge” (a cărui valoare se ridică la aproximativ 800.000 de euro) grupul consilierilor județeni PNL Dolj a propus un proiect de hotărâre, care prevede alocarea unei sume de 2.000 lei lunar de către Consiliul Județean Dolj.