Bac 2018 : Doi elevi, eliminaţi de la proba de „Limba şi literatura română”

0
525

Ieri au debutat probele scrise ale Bacalaureatului – prima fiind la „Limba şi literatura română”. Au fost înscrişi peste 4.000 de absolvenţi ai ciclului gimnazial, fiind consemnate şi absenţe, dar, din păcate, au fost şi două situaţii de eliminare din examen, pentru încercare sau, pur şi simplu, fraudă. Emoţiile candidaţilor au fost foarte mari, dar aceştia au arătat, aşa, atât am putut noi percepe, că au trecut peste ele.

 Conform datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj , la BACALAUREAT au fost înscrişi 4.324 de candidaţi, la prima probă fiind 3.979 , dar 345 dintre aceştia şi-au echivalat-o. „Au fost prezenţi, din totalul celor înscrişi, 3.603, 2.524 la „Real”.  S-au înregistrat şi 374 de absenţi. Din păcate am avut şi două cazuri de eliminare. Unul, la Centrul de Examen de la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova (folosirea unor căşti audio), celălalt de la Centrul de Examen de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din oraşul Filiaşi ( folosire de materiale informative – „fiţuici”). Avem unităţi unde s-a înregistrat prezenţă totală – Colegiul Naţional „Carol I ” , Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” şi Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”. Avem speranţe că vor fi rezultate bune şi foarte bune la acest examen ”, a precizat prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Speranţe de note mari

Emoţiile au fost foarte mari atât pentru elevi cât şi pentru părinţi, la porţile fiecărei instituţii de învăţământ unde s-a susţinut examenul părinţii aşteptând ieşirea copiilor. Fiecare tânăr ieşea din sala de examen, şi, păstrându-şi emoţiile, dar arătând că poate trece peste ele, devenea volubil şi destins în faţa reporterilor. Am luat pulsul acestor tineri, unii care vor să depăşească orice fel de barieră şi ia viaţa aşa cum trebuie. Am mers în faţa Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, acolo unde este Centru de Examen, arondată fiind , pe lângă insituţia gazdă, şi o alta, de aceeaşi anvergură: Liceul de Arte „Marin Sorescu”. Printre cei ieşiţi de la examen s-a aflat şi Gavril Bogdan, fost absolvent de la „Buzeşti”: „Cred că a fost un examen accesibil, iar cel care a învăţat nu are probleme. Mă aştept, la această probă, undeva peste nota 9,00 şi mi-aş dori să merg la Metamatică – Informatică, la Bucureşti”. Aproape de el, o fostă colegă, de generaţie: „Cred că a fost totul O.K. Sunt de la „Buzeşti” şi am avut, în cei patru ani de liceu, profesori foarte buni. Eu mă aştept la o notă între 9 – 10 şi îmi doresc să merg la Universitatea de medicină şi Farmacie din Craiova ” –  Mihaela Bălă. Am vorbit şi cu două absolvente ale Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova: „Nu cred că a fost foarte greu. Mă aştept undeva peste 8,00 şi vreau să merg la „Medicină”, la Craiova” – Alexandra Veleanu; „Îmi doresc să urmez cursurile Faclutăţii de Arte, în străinătate, iar examenul de astăzi nu mi s-a părut foarte greu. Cred că a fost ceva la un nivel mediu, pe care orice tânăr îl poate depăşi” – Elida Maria.  Copiii, fiindcă aşa sunt cu toţii, au percepţia lor asupra subiectelor, dar trebuie şi o părere autorizată, venită din partea unui cadru didactic de specialitate. Am vorbit cu  prof. Carmen Lucia Ştefănescu, prof. de Limba şi literatura română: „Au fost subiecte de nivel mediu, iar cel care nu cunoaşte operele lui Mihai Eminescu şi Tudor Arghezi, (din acestea fiind subiectele prezentate, printre altele – n.r.) nu poate lua Bacalaureatul. Niciun absolvent de liceu nu are voie să nu ia nota minimă”. Mai mult, chiar că nu se poate spune…