6 milioane de euro, bani investiți în locuințele nefinalizate de pe „Caracal”

0
701

Primăria Craiova a evaluat, pe cont propriu, cartierul de locuințe lăsat nefinalizat de dezvoltatorul chinez, pe strada Caracal. Inițial, firma Shandong Ningjian estimase lucrările efectuate până acum la suma de 3,8 de milioane de euro, însă evaluatorul independent angajat de municipalitate a evaluat șantierul la suma de 5,9 milioane de euro. Locuințele urmează să fie finalizate cu bani de la ANL și vândute, prin credit ipotecar, cumpărătorilor interesați.

Cartierul de locuințe de pe strada „Caracal” a fost abandonat de firma chineză Shandong Ningjian, în 2017. După multe tratative cu autoritățile, dezvoltatorul chinez a recunoscut că nu dispune de banii necesari pentru continuarea lucrărilor și a renunțat la proiect, predând, conform obligației stipulată în contract, terenul cu tot cu construcțiile efectuate până acum și toată documentația tehnică. La sfârșitul lunii august 2017, autoritățile au preluat oficial toate acele construcții, iar valoarea de inventar de la acea vreme a fost stabilită la suma de 17,59 milioane de lei, echivalentul a 3,85 milioane de euro. Câteva luni mai târziu, în aprilie 2018, firma de proiectare a cartierului și cea de consultanță au trimis o adresă municipalității, comunicând că este vorba de o sumă mai mare întrucât în valoarea de inventar nu a fost prinsă și cota de TVA.

Evaluarea, efectuată de un specialist acreditat de ANEVAR

Plecând de la acest aspect, autoritățile s-au decis să facă propria evaluare a construcțiilor de acolo și au angajat un evaluator independent, acreditat de ANEVAR, care să stabilească la ce sumă se ridică, de fapt, imobilele rămase nefinalizate. Inspecția la cartierul chinezesc s-a făcut, potrivit documentelor, pe 26 aprilie 2018. Evaluatorul independent a stabilit, printre altele, că în zona respectivă se află rețea de transport în comun, spații comerciale, unități școlare, spital, instituții de cult, sedii de bănci și, în general, un ambient civilizat. Ca și utilități de care dispune cartierul, raportul de evaluare notează că, în zonă, există toate rețelele de utilități urbane – energie electrică, apă, canalizare, gaze, telefonie, cablu și internet – iar cartierul are acces la toate. În schimb, evaluatorul a precizat că „nu își asumă nici o responsabilitate asupra situației juridice a terenului”, limitându-se a se presupune că titlul de proprietate este valabil și că proprietatea poate fi vândută. Aceeași poziția a fost exprimată și în ceea ce privește calitatea materialelor folosite.

630.000 de euro, cel mai avansat bloc

Cele 33 de scări de bloc au fost evaluate separat, stabilindu-se fiecăruia valoare de inventar, în funcție de gradul de finalizare în care se găsește în prezent. Dintre acestea, doar 11 imobile sunt mai avansate, restul aflându-se chiar la un stadiu de finalizare de 0%. Concret, conform evaluatorului, cea mai mare sumă investită este la blocul numerotat L2, scara 2 – 2,93 milioane de lei (630.000 de euro), unde construcția este realizată în proporție de 90%. Un alt bloc avansat este L2, corpul 1, lucrările ridicate acolo fiind estimate la suma de 1,7 milioane de lei (367.000 de euro). La blocul 11, valoarea investițiilor a fost evaluată la suma de 1,6 milioane de lei (347.000 de euro), iar la blocul L1, corp 2 – 1,45 milioane de lei (313.000 de euro). Cele mai multe blocuri au valoarea de investiții în jurul a 100.00 de euro și chiar 50.000 de euro, în acest ultim caz fiind vorba de imobilele la care nu s-a început să se lucreze efectiv. În total, este vorba de 27,77 milioane de lei (5,97 milioane de euro). 

ANL va finaliza locuințele

Acest raport de evaluare, pe care autoritățile locale și-l asumă, se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal, care va avea loc în această joi, consilierii fiind cei care vor aproba această nouă valoare de inventar a locuințelor de pe strada „Caracal”. Prin același proiect de hotărâre, autoritățile modifică și valoarea de inventar dintr-o hotărâre de consiliu mai veche, care a fost aprobată tot de aleșii locali la începutul acestui an, prin care s-a transmis Agenției Naționale de Locuințe (ANL) folosința gratuită a terenului și a structurilor existente, până la finalizarea lucrărilor. După cum se știe, autoritățile locale au decis să cedea ANL șantierul cu toate construcțiile nefinalizate care se găsesc acolo, cu scopul de a le termina și a le vinde apoi cumpărătorilor. Astfel, ANL urmează să realizeze 1.819 apartamente prin programul de construcţii locuinţe proprietate personală cu credit ipotecar, cu regim de înălţime de zece etaje.