Rata mortalităţii infantile în România, dublă faţă de media europeană

0
385

Deşi mortalitatea infantilă a scăzut în ultimele două decenii – de la 24 de decese la mia de naşteri în 1994, la 8,5 în 2013 –, în urma dotării cu echipamente moderne a maternităţilor, a asigurării unui buget adecvat şi a unui personal corespunzător, acesta rămâne un capitol nefericit pentru România. După opt ani de integrare europeană, ţara noastră ocupă încă primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile mai mult decât dublă (8,5‰) faţă de media europeană de 3,7‰.

În aceste condiţii, Organizaţia „Salvaţi Copiii” solicită Ministerului Sănătăţii, luând în considerare nivelul ridicat al mortalităţii infantile în România şi riscurile semnalate de neonatologi, alocarea urgentă, pentru anul în curs, a fondurilor adecvate pentru secţiile de neonatologie, astfel încât acestea să asigure echipamentele medicale funcţionale şi consumabile necesare intervenţiilor lor.

Se doreşte astfel schimbarea statisticilor dureroase. În fiecare an, aproximativ 1.900 de nou-născuţi pierd lupta pentru viaţă. La fiecare 5 ore, un copil mai mic de un an moare. Ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9 la 1.000 de copii născuţi vii în 2012, cauza principală fiind naşterile premature. O treime din aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Campanii pentru ajutorarea maternităţilor din ţară

„Salvaţi Copiii” România a iniţiat proiectul „Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani. Obiectivul este diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010 – 2015. Acest proiect este derulat în parteneriat cu compania farmaceutică GSK Romania şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

În România există, în continuare, zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădărnicite de lipsa unor minime dotări. De aceea, “Salvaţi Copiii” România a continuat în 2015 programul de dotare cu incubatoare a maternităţilor din România, prin campania de strângere de fonduri „Un gest pentru o viaţă”. În cadrul campaniei “Un gest pentru o viaţă”, se strâng fonduri pentru 15 maternităţi din Bucureşti, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Timiş şi Vaslui.