Ia românească a făcut paradă la Craiova

0
568

Din in ori bumbac, împodobită cu mărgele şi broderii, veche de zeci, poate peste o sută de ani, sau stilizată, asortată la bluejeans sau potrivită cu poalele, ia românească a fost „vedeta” serii de miercuri, la Craiova, unde numeroase doamne şi domnişoare au purtat-o, celebrând, astfel, Ziua Universală a Iei. Cu florile lui Cireşar prinse-n păr, cu câte un coş sau măcar un bucheţel de sânziene în mână, craiovencele au participat la o paradă în centrul vechi al oraşului, iar câteva dintre ele, şi la concursuri tematice.

Nici domnii nu s-au lăsat mai prejos, nu puţini fiind cei care au îmbrăcat, miercuri, cămaşa tradiţională românească sau chiar întreg costumul popular. De departe cei mai frumoşi participanţi au fost copiii – de la cei foarte mici, purtaţi în braţe de mame, până la tinerii membri ai unor ansambluri folclorice din Craiova şi din comunele doljene Leu, Işalniţa, Pieleşti, Maglavit şi Scaieşti.

Ziua Universală a Iei a fost marcată de comunităţi româneşti din toată lumea, la Craiova fiind celebrată la iniţiativa Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. Evenimentul este sărbătorit, începând cu anul 2013, la 24 iunie, odată cu Sânzienele – în imaginaţia populară fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, fiind reprezentate cel mai adesea jucând, ele dând puteri deosebite florilor, astfel încât acestea devin plante de leac.

„Sânziene” au fost, la Craiova, Taifer Cristiana şi Dominic şi Elena Adriana Balaci, care au primit din partea organizatorilor titlul de „Cea mai fotogenică apariţie în ie” şi, odată cu el, accesorii ori o ţinută stilizată realizată de tânărul designer vestimentar Florin Burescu. Premiul „Cea mai autentică ie” a fost câştigat de Alexandra Fota-Bărbulescu şi de Adriana Ghiţă, el constând în câte o şedinţă foto cu Florin Florescu, la FloStudio. Cei care nu s-au înscris la concursuri au putut participa la atelierele de coroniţe realizate manual din sânziene şi alte flori, oferite de Florăria IRIS. Seara dedicată iei româneşti s-a încheiat cu un spectacol folcloric susţinut de orchestra şi dansatorii Ansamblului „Maria Tănase” şi de îndrăgiţi interpreţi craioveni de muzică populară.

Dacă fetele care, în noaptea dinaintea sărbătorii, şi-au sub pernă flori de sânziene îşi vor afla ursitul în perioada următoare… rămâne de văzut! Cu certitudine însă, purtând ia românească şi coroniţe înflorite pe cap, au atras atenţia asupra frumuseţii lor nu numai unui flăcău…