„Şanse sporite pe piaţa muncii”

0
356

Formele alternative de ocupare, adaptate la nevoile persoanelor vulnerabile, pot constitui o variantă atrăgătoare, convenabilă şi, mai ales, profitabilă pentru angajatori, a fost concluzia celui mai recent seminar, susţinut joi, 25 iunie, de SC Invest Trust SRL Craiova, în parteneriat cu Asociaţia „Global Help” Craiova şi Asociaţia „Pontes” Cluj-Napoca.

Contracararea marginalizării grupurilor vulnerabile

Seminarul, intitulat, „Dezvoltarea şi promovarea formelor alternative de ocupare, adaptate la nevoile persoanelor vulnerabile ”, a avut ca principal punct de discuţie, identificarea căilor alternative, prin care persoanele din grupurile vulnerabilepot avea acces pe piaţa muncii, fiind totodată prezentate şi dezbătute o serie de alternative de ocupare, adaptate la nevoile persoanelor vulnerabile, precum munca la distanţă, munca prin „Internet” sau cea prin care se practică „norma redusă”.

Reprezentantul cu studii şi cercetări, din cadrul proiectului, Cristina Matineanu, a precizat: „Dorim să contracarăm efectele marginalizării sociale a grupurilor vulnerabile, prin oferirea de soluţii alternative, care le pot îmbunătăţii şansele de angajare. Dezvoltarea IT oferă mai multe oportunităţi, ca niciodată, prin formele de lucru la distanţă şi, mai ales, prin utilizarea Internet-ului.„Un studiu, realizat recent, în cadrul aceluiaşi proiect, pe un eşantion de 100 de angajatori, din Regiunea Sud-Vest Oltenia, releva faptul că, deşi majoritatea (94%) nu are în structura angajaţilor persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, angajarea persoanelor cu dizabilităţi nu este considerat drept factor negativ al desfăşurării activităţii. Conform aceluiaşi studiu, numai 6% din angajatori au considerat că remunerarea unor astfel de persoane le-ar putea aduce prejudicii entităţilor comerciale pe care le conduc.

„Pentru noi, este îmbucurător faptul că există deschidere, din partea angajatorilor, cu privire la angajarea persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile”, a completat Silviu Cârstina, reprezentant al „INVEST TRUST”. Soluţiile prezentate în cadrul seminarului vin în concordanţă cu eforturile depuse în cadrul Proiectului „Şanse sporite pe piaţa muncii pentru grupuri vulnerabile din Regiunile Sud-Vest şi Nord-Vest”, aşa cum scrie Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU). Conform planificării, vorfi livrate, gratuit, şapte cursuri de calificare/recalificare pentru 362 de persoane de etnie rromă, din Regiunea Sud-Vest, şi pentru 308 persoane cu deficienţe de vedere din Regiunea Nord-Vest.