Opera verdiană „Aida”, într-o distribuţie de excepţie, încheie stagiunea la Teatrul Liric

0
431

Teatrul Liric ,,Elena Teodorini” va închide stagiunea 2012-2013 mâine, 27 iunie, cu opera marelui compozitor Giuseppe Verdi „Aida”, într-o distribuție deosebită. Spectacolul va fi prezentat cu începere de la ora 19.00 și va aduce în scenă, alături de artiști craioveni și din București, invitați din Serbia, Turcia și Italia. «A fost o stagiune plină de evenimente artistice, în care au alternat aproape toate genurile de spectacol muzical, de la operă şi operetă până la balet şi musical pentru copii», afirma, recent, managerul Antoniu Zamfir. Noua stagiune artistică se va deschide la Liricul craiovean pe data de 10 octombrie cu o premieră absolută la Craiova: „Otello” de G. Verdi, în regia maestrului Rareş Zaharia. Evenimentul va coincide cu debutul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”, ce va fi, la rându-i, dedicat aproape în exclusivitate operei verdiene. Și asta deoarece 2013 a fost declarat Anul muzical Verdi.

Operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi, bazată pe un libret scris de Antonio Ghislanzoni şi Camille du Locle, după „La fiancée du Nil” de Auguste Mariette, „Aida” a fost creată pentru inaugurarea primului teatru muzical de la Cairo și a Canalului Suez, având premiera pe 24 decembrie 1871. Deși are acest caracter ocazional, lucrarea constituie o adevărată cotitură în creația lui Verdi. Prin înfruntarea caracterelor, forța pasiunii și expresivitatea muzicii, „Aida” este o autentică dramă romantică. Această operă reprezintă nu numai una dintre cele mai importante lucrări ale lui Verdi, ci și o culme a genului de operă în general.

Soprana Dragana Radakovic, din Serbia, va reveni la Craiova pentru rolul Desdemona din „Otello”

Dragana Radakovic

Reprezentația care va încheia mâine-seară stagiunea la Teatrul Liric ,,Elena Teodorini” – în regia artistică a lui Tamas Ferkay (Austria) și scenografia lui Răsvan Drăgănescu – va aduce în fața publicului craiovean o distribuție de excepție. În rolul principal, al sclavei Aida, o regăsim pe soprana Dragana Radakovic (Serbia), cu studii de Licenţă şi Master la două departamente ale Facultăţii de Muzică din Belgrad: Arte vocale şi Dirijat. Şi-a continuat dezvoltarea profesională în Italia, urmând masterclass-uri cu renumitele soprane Renata Scotto, Mirella Freni, Magda Olivero şi Bruna Baglioni. Cea mai importantă contribuţie pentru progresul ei a avut-o prof. Nikola Mitic.

În 2009 a apărut pentru prima oară în România în rolul Abigaille din „Nabucco” de G. Verdi, la Opera Naţională Română din Timişoara. De atunci, a fost invitată în mod constant în acest teatru de operă, în rolurile Tosca, Aida, Adriana Lecouvreur şi Donna Anna. La începutul anului 2011 a debutat la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca în rolul Aida, iar în mai 2011 a cântat tot aici Tosca, dedicat legendarei soprane Virginia Zeani. Anul trecut a colaborat și cu Opera Naţională Română din Constanţa.

În decembrie 2011, Dragana Radakovic a debutat la Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova în rolul Abigaille din „Nabucco” de G. Verdi, urmat de rolul titular din „Aida” de G. Verdi, în ianuarie 2012. Soprana va reveni pe această scenă în Desdemona din „Otello”, operă verdiană care va fi prezentată în premieră absolută la Craiova în octombrie a.c., în cadrul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”.

***

Din distribuția spectacolului de mâine-seară mai fac parte Efe Kislali –Turcia (Radames), Alessandra Palomba – Italia (Amneris), Ștefan Ignat – București (Amonasro), Sorin Drăniceanu (Ramfis), Dragoş Drăniceanu (Regele Egiptului), Dragoş Dragomirescu (Mesagerul) și Aura Dudu (Marea Preoteasă). Își vor da concursul Ansamblul de balet și Orchestra Teatrului Liric „Elena Teodorini”, sub conducerea muzicală a dirijorului Francesco Ommassini (Italia).