Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova achiziționează echipamente de ultimă generație pentru UPU și ATI

0
3158

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova a obtinut o a treia finanțare din fonduri europene, în ultimul an, în cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM), Axa Prioritara 9. Astfel, prin proiectul  “Creșterea capacității de diagnostic si tratament a pacienților infectați cu virusul SARS COV2, în cadrul SCJUC”, în valoare de 13.397.076,12 lei (peste 2,7 milioane Euro), vor fi achizitionate echipamente  medicale de ultimă generatie, necesare depășirii crizei cauzate de pandemia Covid 19. Principalii beneficiari ai echipamentelor medicale sunt Unitatea de Primiri Urgente (UPU) și sectia ATI, inclusiv compartimentul ATI al sectiei de Chirurgie Cardiovasculară.

 

“Terapia intensivă este ultima linie în lupta împotriva Covid 19, iar echipamentele medicale specifice ATI sunt o resursă critică și din păcate redusă în lupta cu această pandemie”, a precizat ec. Laurenţiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova.

SCJU Craiova are în structura 65 de paturi ATI, dintre care 24 pentru pacienți infectati COVID, 28 pentru pacienti NON COVID, restul fiind paturi postoperatorii alocate sălilor de operații. SCJU Craiova este principalul spital din Oltenia către care sunt direcționate de către spitalele din regiune toate cazurile grave, depășite din punct de vedere al resurselor umane și materiale. Atragerea fondurilor europene reprezinta o oportunitate pentru dotarea atât a UPU și ATI cu echipamente de ultimă generație necesare asigurării îngrijirilor de terapie intensivă.

“În cadrul proiectului vor fi achiziționate 43 tipuri de echipamente medicale, dintre care menționăm: 6 paturi TI copii, 26 paturi TI adulți, un pat pentru pacient bariatric, 9 ventilatoare moduri multiple ventilatie (inclusiv CPAP, adult, copil/neonatatal, cu nebulizatoare si umidificator), 4 ventilatoare transport moduri multiple ventilatie, 21 monitoare funcții vitale, 7 defibrilatoare bifazice cu posibilitate defibrilare automată externă și defibrilare manuală, 6 electrocardiografe portabile.

O parte din echipamentele achizitionate va înlocui aparatura veche chiar si de 50 de ani. De asemenea, vor fi asigurate suplimentar echipamente medicale care vor crește capacitatea de tratare și gestionare a crizei COVID-19 în timp util și eficient”, a mai spus Laurenţiu Ivanovici.