Consilierii municipali au votat, ieri, propunerea municipalităţii de a prelungi cu 60 de zile contractul de concesiune cu firma Shandong Ningjiang, care se află în procedură de preluare de o altă societate din China. Funcţionarii Primăriei Craiova au dat asigurări că termenul acesta va fi respectat, iar noua firmă, care se numeşte China Railway, are o disponibilitate financiară foarte bună – de 127 milioane de euro – ceea ce îi permite să termine construcţia apartamentelor din strada „Caracal”.
Consilierii municipali PNL au fost singurii care nu au votat prelungirea cu 60 de zile a contractului cu firma Shandong Ningjiang, propusă de municipalitate, recomandând o altă variantă de urmat.
„Această telenovelă durează de prea mult timp şi nu este deloc în avantajul craiovenilor. (…) Haideţi să nu îi mai dezamăgim şi să nu mai prelungim cu 60 de zile această agonie. Automat, contractul se încheie pe 31 mai, totul vine în patrimoniul craioveanului, urmând să facem noi licitaţie cu firme din Craiova sau din Europa. Să punem punct acestei telenovele şi, dacă nu la sărbătorile de Crăciun, ci la cele de Paşte, craiovenii să îşi petreacă sărbătorile într-o locuinţă cu familia lor”, a propus Marian Vasile.
Consilierul liberal a mai spus că este posibil ca firmele din China să vină şi să plece, urmărindu-şi propriul profit, în timp ce craiovenii nu se aleg cu nimic.
Liberalii au solicitat lămuriri pe partea financiară
Liberalii au adus în discuţie şi partea financiară a contractului cu chinezii. Liberalul Marian Vasile a solicitat, tot ieri, reprezentanţilor Primăriei Craiova să-i prezinte, în scris, toate plăţile pe care Shandong Ninngjiang le-a făcut în contul contractului de concesiune, inclusiv penalităţi. De asemenea, liberalii au solicitat şi toate cheltuielile pe care Primăria Craiova, prin regiile şi serviciile din subordine, le-a făcut la cartierul chinezesc. „Vrem să ştim exact sumele care s-au băgat în lucrările de utilităţi. Dacă s-au tras conducte de apă sau canalizare şi la ce preţ, tot ce s-a făcut pe acolo de către toate regiile subordonate şi valoarea acestor investiţii până acum. Nimeni nu a ştiut, până în ziua de astăzi, ce costuri implică obligaţiile pe care noi ni le-am asumat acolo”, a mai spus consilierul PNL.
În acelaşi sens, liberalul Dan Diaconu, a arătat că firma Shandong Ningjiang trebuie să respecte o clauză specială a contractului de concesiune care spune că majorările de întârziere constituie creanţă bugetară, iar prin neachitarea la termen devin creanţe cu titlu executoriu. „Deci aş vrea să întreb dacă această firmă a plătit, până în momentul de faţă, vreo penalizare?”, a întrebat liberalul.
Primăria spune că firma chineză şi-a achitat toate obligaţiile
Răspunzând interpelărilor consilierilor, Ionuţ Gâlea, directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Craiova, a precizat că primul constructor (Shandong Ningjiang) şi-a achitat redevenţele, aşa cum sunt prevăzute în contract, iar în cazul în care s-au depăşit termenele, au fost achitate şi majorările aferente.
Reprezentanţii Primăriei Craiova au dat apoi asigurări că, în scurt timp, o nouă firmă chineză, în speţă China Railway, va lucra pe şantierul din strada „Caracal” şi va termina apartamentele în 22 de luni. ”Procedurile în China sunt mai greoaie, au fost îndeplinite mai multe etape, mai au două. Sunt ultimele aprobări care trebuie să fie date atât de către statul chinez, având în vedere că China Railway este o firmă a statului chinez, şi bordul de conducere al acestei firme, astfel încât să fie definitivată preluarea firmei Shandong România”, a explicat Ionuţ Gâlea, directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Craiova.
Explicaţiile autorităţii în susţinerea acestui contract
Autorităţile locale au dorit să sublinieze faptul că noul constructor a făcut deja dovada disponibilităţilor financiare pe care le are, o sumă de 127 milioane de euro „care este mult peste costurile care mai sunt de efectuat”.
În altă ordine de idei, reprezentanţii municipalităţii le-au atras atenţia consilierilor că există şi un avantaj, al preţului apartamentelor, pe care Primăria Craiova îl urmăreşte prin acest contract încheiat în anul 2014. „Trebuie să aveţi în vedere şi scopul pentru care a fost încheiat acest contract şi demarat proiectul. Scopul care a fost menţionat în studiul de oportunitate în 2014 este construirea unor locuinţe la preţuri accesibile pentru toţi craiovenii. Nu cred că o eventuală continuare a investiţiei de către alte firme să se facă în aşa fel încât să îşi asume să vândă locuinţele la 400 de euro metru pătrat, având în vedere că, la acea dată, Agenţia Naţională de Locuinţe construia cu 500 de euro pe metru pătrat”, a mai spus Ionuţ Gâlea.
S-au căutat vinovaţii
Întrucât ne aflăm în pragul campaniei electorale, proiectul cartierului chinezesc a fost folosit şi ca subiect politic. Liberalii nu au scăpat ocazia să le reproşeze social-democraţilor că nu şi-au onorat promisiunea făcută craiovenilor de a avea gata locuinţele până în anul 2016. Mai mult, consilierii PNL i-au acuzat pe social-democraţi că şi această prelungire cu 60 de zile nu este decât o strategie de campanie, menită să distragă atenţia craiovenilor până după data de 11 iunie, când sunt aşteptaţi la vot. „Este încă o găselniţă a colegilor PSD de a prelungi agonia şi de a trece de această campanie electorală cu încă o gogoaşă pe care o vindeţi craiovenilor”, a spus liberalul Dan Diaconu.
În timp ce Marian Vasile l-a atacat pe fostul primar, Lia Olguţa Vasilescu, pentru faptul că nu şi-a onorat promisiunea, un alt consilier liberal, Flavius Sirop, l-a luat în colimator pe fostul viceprimar, Mihail Genoiu. Liberalul a spus despre acesta că nu mai prezintă „încredere” întrucât garanţiile date de-a lungul timpului cu privire la execuţia cartierului nu s-au materializat. Dându-şi demisia din funcţie, Mihail Genoiu nu a mai putut să participe la discuţii, iar ofensiva social-democraţilor a căzut pe umerii preşedintelui de şedinţă. Mai mult obligat de postură de a conduce discuţiile, avocatul Radu Marinescu a temperat atacul liberalilor solicitându-le să manifeste decenţă şi să renunţe la atacurile „personalizate”.
Supus la vot, proiectul de hotărâre privind prelungirea cu 60 de zile a contractului de concesiune cu firma Shandong Ningjiang a fost aprobat, în cele din urmă, cu majoritate de voturi, excepţie făcând cei şase consilieri PNL care au votat împotrivă.