Sindicaliştii din Agenţia Naţională Fitosanitară (ANF) şi cei din Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti, afiliaţi la Agrostar ameninţă cu acţiuni de proteste. Mai exact, se pregătesc de greve, dacă în Legea salarizării nu va fi aprobat un amendament prin care să li se majoreze salariile cu 50% de la 1 iulie 2017. În actuala formă, legea prevede că, de la 1 ianuarie 2018, salariile celor de mai sus să se majoreze cu 25%. Camera Deputaţilor va fi, în următoarele zile, forul decizional spre care mai toţi bugetarii se vor îndrepta cerând măriri salariale, livrând argumente referitoare la importanţa covârşitoare a muncii lor în economia ţării.
Încă o categorie de bugetari a intrat într-o luptă contracronometru cu puterea actuală, pe fondul discutării în Senat a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Asta după ce, Federaţia Sanitas a anunţat în cursul dimineţii de ieri că, urmare a unor discuţii cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, va suspenda orice formă de protest până la finalizarea dezbaterilor din Camera Deputaţilor pe această lege.
Nu acceptă o creştere cu 25%, vor dublu!
Despre proteste încep să vorbească acum şi sindicaliştii din Agenţia Naţională Fitosanitare şi cei ai Inspectoratelor Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor. „În perioada 2009-2017 aceste sectoare nu au beneficiat de nici o majorare salarială cu excepţia procentului de 10% acordat prin legea 293/ 2015 pentru personalul plătit din fonduri publice, iar în proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se menţin inechităţile salariale. Pentru eliminarea acestei discriminări, cerem aprobarea unui amendament prin care salariile să fie majorate cu 50%. Considerăm această solicitare pertinentă, cu atât mai mult cu cât, impactul asupra bugetului ar fi de 3.420.000 lei pentru semestrul al doilea al anului 2017, la Agenţia Naţională Fitosanitară, si de 2.498.526 lei la ITCSMS, pentru şase luni, în acest din urmă caz 46-50% fiind acoperite din venituri proprii”, declară Horaţiu Raicu, secretar general al Agrostar.
Munca lor este importantă…verifică seminţele din import
Federaţia Agrostar consideră că acceptarea amedamentului prin care salariile vor fi majorate cu 50% la aceste instituţii, factorii politici responsabili înţeleg importanţa acestora şi sunt sunt preocupaţi de siguranţa alimentară a populaţiei şi de securizarea alimentară a României. Totodată, trebuie luat în considerare faptul că, în tot mecanismul de acordare a subvenţiilor în agricultură sunt implicate toate structurile din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Mai mult, s-a constatat faptul că LEGEA-CADRU privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în forma adoptată de Senatul României, nu respectă principiul egalităţii, principiul importanţei sociale a muncii, principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, etc, principii care se regăsesc în lege.
„Menţionam că ANF este singura instituţie din ţară care se ocupă de controlul calităţii legumelor, fructelor şi cerealelor şi de controlul fitosanitar în vederea depistării şi identificării bolilor şi dăunătorilor la plante şi produse vegetale, în special a organismelor de carantină, condiţie esenţială pentru desfăşurarea în siguranţă a importurilor şi exporturilor, dar şi pentru protecţia culturilor pe teritoriul ţării. ITCSMS şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti răspund de calitatea seminţelor, sămânţa fiind prima verigă în lanţul agricol, iar sămânţa certificată stă la baza producţiilor mari şi de calitate superioară”, mai precizează Horaţiu Raicu.
Federaţia Agrostar, cea mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol, are în componenţă peste 50.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar. Este una dintre puţinele organizaţii afiliate pe plan internaţional, fiind afiliata UITA şi EFFAT la nivel european.