Consiliul Judeţean Dolj – excedent de 43.178 mii lei

0
1160

Ieri a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Dolj, în cadrul căreia s-au dezbătut şi votat 32 de proiecte de hotărâre, cele mai multe vizând rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, aferentă instituţiilor din subordinea adminstraţiei judeţene. Banii necheltuiţi în domeniul sănătăţii în 2016 au iscat discuţii şi au solicitat explicaţii.  

           cj (1)Unul dintre proiectele care a iscat controverse a fost cel privind aprobarea contului anual de execuţie al bugetului propriu judeţean, conturile anuale de execuţie ale bugetelor instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, contului anual de execuţie al bugetului fondurilor externe nerambursabile, contului anual de execuţire al creditelor interne, încheiate la 31 decembrie 2016 şi  situaţiilor financiare ale anului 2016. Anul trecut, bugetul prevăzut în situaţiile financiare iniţiale ale judeţului Dolj, în valoare de 358.354 mii lei, a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dolj nr 18/28.01.2016. Bugetul propriu final al anului trecut, în valoare de 386.407 mii lei, a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dolj nr 332/15.12.2016. Din contul de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Dolj rezultă că veniturile au fost realizate în valoare de 334.137 mii lei, iar cheltuielile totale au fost effectuate în sumă de 290.959 mii lei, rezultând un excedent de 43.178 mii lei.

În Sănătate proiecte nefinalizate

      În legătură cu acest excedent, dar şi despre situaţia veniturilor şi a cheltuielilor, aşa cum rezultă ele din capitolul 66.02 Sănătate, a solicitat informaţii suplimentare şi explicaţii riguroase, Alexandru Brezniceanu, consilier judeţean. Anul trecut, s-au alocat din buget pentru sănătate suma de  27.094 lei, dar nu s-au cheltuit decât 12.418 lei. “Vorbim de lucrări realizate, adică, de bani necheltuiţi. Excedentul anului 2016 ce va fi folosit pentru investiţiile secţiunii de dezvoltare ale anului 2017 este în valoare de 53.363 mii lei, fiind format din excedentul anilor anterori şi excedentul rezultat din execuţia anului 2016”, a explicat Daniela Avrămoiu, director economic CJ Dolj.

Situaţii foarte delicate…

            cjPreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a intervenit cu date suplimentare şi a explicat paradoxulul acestor proiecte şi investiţii. “De obicei o administraţie publică are probleme atunci când nu are bani. Dar în momentul în care are banii, are chiar toţi banii şi nu reuşeşte să termine proiectul, în mod cert se nasc semnele de întrebare. Aşa că vă înţeleg.  Sunt bani, vrem să-i cheltuim, vrem să terminăm investiţiile, dar firmele nu finalizează lucrările. Am schimbat firmele româneşti cu firmele străine. Am crezut că sunt mai corecte, dar ne-am înşelat şi acestea au venit cu oferte de nerefuzat, după care au renunţat. Firmele oferă cel mai mic preţ posibil, apoi constată că nu pot să termine ceea ce au început.  Unele falimentează, altele intră în insolvenţă, altele renunţă. Mai avem şi situaţii în care aceeaşi firmă participă la mai multe licitaţii şi după acelaşi principiu câştigă licitaţia dar nu poate să facă faţă la toate lucrările. Şi asta pentru că e o firmă de apartament cu patru angajaţi şi cu utilaje pe care le închiriază.  Sunt situaţii foarte delicate. La Clinica de Cardiologie am avut o situaţie extraordinară. Am susţinut patru licitaţii ca să putem să achiziţionăm într-un final angiograful. Era cel mai important aparat. Fără el nu puteam să terminăm şi să dăm Clinica în folosinţă. La Centrul Cultural Brâncuşi. Am avut banii, dar nu au fost în stare să-I cheltuie. Am reziliat contractual. Acum, trebuie să reluăm licitaţia. De aici provin banii necheltuiţi, acel excedent”, a subliniat şeful administraţiei judeţene.