Stagiunea „Europa”, la final: 105 manifestări, cu 28 de dirijori şi 65 de solişti invitaţi

0
590

„Probabil cea mai complexă din Europa, dar cu siguranţă unică, până în momentul de faţă, în peisajul muzical european”, a afirmat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”, referindu-se, desigur, la Stagiunea „Europa” – amplu proiect de promovare a muzicii clasice europene care a început pe 23 octombrie 2015 şi s-a încheiat vineri, 20 mai 2016.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Primăria Municipiului Craiova şi a cuprins, în total, 105 manifestări: 21 de colocvii muzicale, 25 de recitaluri neconvenţionale, 3 expoziţii de fotografie şi de pictură, o proiecţie de film, 27 de întâlniri cu melomanii şi 28 de concerte simfonice şi vocal-simfonice. Craiova s-a bucurat, cu acest prilej, de prezenţa a numeroase personalităţi ale vieţii muzicale europene – dirijori, solişti, compozitori, reprezentanţi ai marilor orchestre şi conservatoare din ţările membre ale Uniunii Europene.

Un proiect complex, aşadar, dar şi de impact, cu atât mai mult cu cât a fost transmis live pe pagina web a Radio Oltenia Craiova şi în direct la TVR Craiova, comentariul de specialitate fiind asigurat din studioul TV de muzicologul Constantin Secară şi invitaţii săi.Filarmonica Oltenia (5)

Renumiţi muzicieni europeni şi-au reprezentat ţările de provenienţă la Craiova

Timp de 28 de săptămâni, scena Filarmonicii „Oltenia” a găzduit 28 de concerte dedicate statelor membre ale Uniunii Europene, având ca artişti invitaţi 28 de dirijori şi 32 de solişti (9 violonişti, 7 solişti vocali, 6 pianişti, 2 violoncelişti, 2 clarinetişti, 2 trompetişti, 1 flautist, 1 saxofonist, 1 chitarist, 1 bandeonist). Renumiţi muzicieni, aceştia au reprezentat ţările de provenienţă la Craiova, devenind excelenţi mesageri ai artei şi culturii lor, oferind publicului inclusiv lucrări muzicale contemporane (majoritatea constituind prime audiţii), create de compozitori originari din fiecare stat membru al Uniunii Europene.

Alături de evenimente concertistice, Stagiunea „Europa” a inclus expoziţii de artă, întâlniri colocviale, workshop-uri, simpozioane, proiecţii, precum şi alte activităţi cultural-educative. La Craiova au venit, cu acest prilej, şi cei mai merituoşi studenţi de la conservatoarele şi academiile de muzică din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene – 33 de tineri care au susţinut recitaluri în spaţiul plin de rafinament al Muzeului de Artă. „A fost o stagiune cu adevărat unică, atât prin program, cât şi prin faptul că a cuprins nu numai concerte, ci şi alte manifestări. De asemenea, această stagiune ne-a deschis foarte mult către lumea întreagă – toate concertele au putut fi urmărite în direct şi foarte multă lume a aflat de noi”, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Radu Jianu, consultant artistic al Filarmonicii „Oltenia”.conferinta de presa

Muzicologul Constantin Secară: „O astfel de complexitate mi s-a părut nu greu, ci pur şi simplu imposibil de atins!”

Și muzicologul Constantin Secară a avut cuvinte de apreciere pentru acest proiect, în care s-a implicat de la primul până la ultimul concert. Timp de 28 de săptămâni, domnia sa a fost moderatorul emisiunii TV în care, împreună cu alţi muzicologi, cu compozitori, dirijori, critici de artă ori scriitori, au spus publicului telespectator povestea serii muzicale. «În urmă cu un an, Radu Jianu m-a invitat aici, la Filarmonică, să susţin o conferinţă. Atunci mi-a spus despre această stagiune, care urma să aibă loc. Sincer vă mărturisesc, m-a şocat. Pentru că o astfel de complexitate mi s-a părut nu greu, ci pur şi simplu imposibil de atins! A mai trecut ceva timp şi, spre sfârşitul verii, am primit la Bucureşti vizita lui Radu Jianu, care mi-a spus că stagiunea va începe. Ba, mai mult decât atât, mi-a propus să fiu eu cel care să prezint concertele de la TVR. Iarăşi am spus că aşa ceva nu se poate, că trebuie să fac o listă cu invitaţi, că nu am timp… A ieşit „lista lui Secară”, care cuprinde personalităţi de prim rang ale muzicii româneşti şi împreună cu care am spus celor care ne-au urmărit povestea serii respective. Am încercat să păstrăm un ton nu didacticist, dar la un nivel elevat», a povestit Constantin Secară.

Începe stagiunea estivală, cu „Turneu în oraş” şi alte concerte în aer liber

Stagiunea „Europa” s-a deschis pe 23 octombrie 2015, cu un concert dedicat Austriei, încheierea acestui inedit proiect de promovare a muzicii clasice europene revenind Franţei, artiştii invitaţi interpretând în mod simbolic – vineri, 20 mai 2016 –, alături de Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia”, imnul Uniunii Europene, „Oda Bucuriei” din Simfonia a IX-a de Beethoven. Vlad Drăgulescu, managerul instituţiei, nu a putut oferi, ieri, un număr aproximativ al melomanilor care au participat la cele 28 de concerte, precizând doar că a existat „un procent de ocupare a sălii de peste 75 la sută pentru fiecare concert de vineri seara”. În cadrul conferinţei de presă, Drăgulescu a mulţumit tuturor instituţiilor partenere, dar mai ales colectivului Filarmonicii craiovene pentru felul în care a înţeles să se implice în acest amplu proiect. „Suntem 190 de colegi, fiecare a pus umărul şi a făcut o treabă extraordinară”, a spus acesta.

Odată încheiată Stagiunea „Europa”, la Craiova se deschide stagiunea estivală, care va avea loc în perioada 26 mai – 3 iulie şi care va relua proiectul „Turneu în oraş”, ajuns la ediţia a IV-a. Programul se deschide astăzi, cu un „Concert de concerte” susţinut de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, şi va continua să se desfăşoare, în următoarele două luni, atât în sala Filarmonicii „Oltenia”, cât şi în aer liber, în diverse spaţii din oraş. «În toamnă va începe o stagiune a prieteniei, aşa cum am numit-o noi, în care Filarmonica „Oltenia” va oferi din nou nişte surprize importante, cu români celebri – unii mai mult în străinătate şi mai puţin în România», a anunţat managerul Vlad Drăgulescu. „O stagiune dedicată diasporei muzicale româneşti, o stagiune care nu aduce doar muzică pur şi simplu pentru a fi ascultată, ci care are o poveste, o stagiune prin care dorim să ne dăruim şi mai mult publicului craiovean, românesc şi european”, a adăugat acesta.