Primă audiţie absolută la Craiova

0
480

Gian Luigi ZampieriDupă şapte luni în care melomanii au ascultat muzica Europei, Filarmonica „Oltenia” le propune peste zece concerte în cadrul stagiunii estivale, organizată între 26 mai şi 3 iulie. Primul are loc chiar astă-seară, de la ora 19.00, în sala instituţiei, şi este susţinut, sub genericul „Concert de concerte”, în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană. Prezentat în primă audiţie absolută este Concertul în Mi minor pentru vioară şi orchestră al compozitorului şi profesorului George Enacovici, scris în anul 1956. După şase decenii de la terminarea lucrării, un tânăr muzician craiovean, Geo Fabian, îşi asumă responsabilitatea demersului de restituire a unei valoroase partituri, pe nedrept uitată. Invitaţi sunt şi trei muzicieni din Coreea de Sud: Yujung Choi, Solip Seolah Ryu şi soprana Soyung Yu. Tot astă-seară are loc prima apariţie pe scena de concert a maestrului Gian Luigi Zampieri (Italia) în calitate de dirijor permanent al Filarmonicii „Oltenia”.

O succintă fişă biografică a violonistului, compozitorului şi profesorului George Enacovici (1891-1965) surprinde portretul unui artist de o ferventă complexitate. A fost absolvent, în 1912, al Conservatorului de Muzică din Bucureşti (compoziţia cu Alfonso Castaldi; vioara cu Rudolph Malcher şi Geza de Kresz) şi, în 1919, al Schola Cantorum din Paris (compoziţia cu Vincent d’Indy, vioara cu Armand Parent) şi a luat lecţii particulare cu George Enescu (1915-1916). În 1915 a obţinut Premiul I „George Enescu”.

A fost profesor de vioară şi de muzică de cameră, timp de 30 de ani (Conservatorul din Bucureşti), concertmaestru (1920-1921) al Filarmonicii din Bucureşti şi al Orchestrei Simfonice Radio (1928-1933), interpret de muzică de cameră (Cvartetul Enacovici), compozitor (muzică de cameră, simfonică, vocal-simfonică, corală). A fost un eminent cunoscător al posibilităţilor tehnico-expresive ale instrumentelor cu coarde şi arcuş. A compus 36 de opusuri, de la Valsul nobil pentru pian, op. 1, datat 1912, la Fantezia simfonică în Re major, op. 36, 1963, în creaţie apelând frecvent la o tematică ce îşi are rădăcinile în muzica lăutărească şi folclor. Ca profesor, a pregătit generaţii de violonişti, printre care Ion Voicu, Gaby Grubea, Ștefan Gheorghiu şi, nu în ultimul rând, Dumitru Capoianu.

«Structurat în trei părţi, Concertul în Mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 33 se situează, ca modalitate de elaborare componistică, pe linia expresiei de esenţă romantică, având „trimiteri” clare la şcoala franceză. Melodicitatea este inspirată din melosul popular, secunda mărită conferind muzicii specificitate de netăgăduit. Violina solistă poartă „mesajul” întregii lucrări: este purtătoarea melodiilor de largă arcuire şi al evidentei virtuozităţi, cântul ei se „împleteşte” cu cel al instrumentelor de suflat (din lemn, cel mai adesea), pune „în pagină” ritmuri de joc, contribuind, din plin, spre final, îndeosebi, la dinamizarea discursului muzical. Acest concert are toate premisele să devină una din cele mai reuşite creaţii de gen din întreaga literatură muzicală românească», menţionează reprezentanţii Filarmonicii „Oltenia”, unde lucrarea este cântată în primă audiţie absolută.

Programul serii mai cuprinde Concertul în Re minor pentru violoncel şi orchestră (partea I) de Edouard Lalo (solist: Yujung Choi); „Ah! je ris de me voir” („Aria bijuteriilor”) din opera „Faust” de Charles Gounod, „Granada” (fantezie spaniolă) de Augustin Lara; „Tu eşti iubirea mea”, arie din opereta „Das Land des Lachelns” („Ţara surâsului”) de Franz Lehar (solistă: Soyung Yu), Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră, K. 488 de Wolfgang Amadeus Mozart (solist: Solip Seolah Ryu).

Descendent al şcolii italiene de dirijat, Gian Luigi Zampieri este ultimul elev al maestrului Franco Ferrara, sub a cărui îndrumare a deprins tainele muzicii. Organist şi dirijor, născut la Roma în anul 1965, acesta a urmat cursurile Academiei „Santa Cecilia” din Roma şi ale Academiei Chigiana din Siena. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia) şi dirijor permanent al Filarmonicii „Oltenia”, fiind prezentat de managerul Vlad Drăgulescu ca „un om cu o experienţă deosebită”. Gian Luigi Zampieri va dirija şi în concertul cu pagini muzicale de mare popularitate dedicat Zilelor Municipiului Craiova şi susţinut sâmbătă, 28 mai, de la ora 19.00, în Piaţa „Mihai Viteazul”. Între 1 şi 19 iunie, Zampieri va pleca într-un turneu artistic în Coreea de Sud împreună cu o parte a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”.