23 de afgani ascunşi printre pepeni verzi şi cartofi, descoperiţi la PTF Calafat

0
285

Poliţiştii doljeni de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Calafat au descoperit, duminică, douăzeci şi trei de cetăţeni afgani, cu vârste cuprinse între 14 şi 52 de ani, care au încercat să intre ilegal în România, ascunşi în două TIR-uri, printre pepeni verzi, respectiv cartofi. Atât mijloacele de transport cât şi migranţii au fost returnaţi pe teritoriul Bulgariei pentru dispunerea măsurilor legale.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Dolj, duminică, la ora 00.20, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui camion, un cetăţean polonez care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, pepeni verzi, din Grecia pentru Polonia. La verificarea mijlocului de transport cu tehnica specifică din dotare, sonda HBD MICRO SEARCH (de detectare a CO2), poliţiştii de frontieră au descoperit în compartimentul marfă, ascunse într-un spaţiu special amenajat, printre marfa transportată, şapte persoane de sex masculin care vorbeau limba arabă şi nu deţineau documente de identitate. La cercetări s-a constatat faptul că persoanele în cauză sunt cetăţeni afgani cu vârste cuprinse între 14 şi 52 de ani. Aceştia au declarat că au plecat din ţara de origine în urmă cu o lună, pe ruta Turcia-Grecia-Bulgaria, urcându-se în camion cu ajutorul unui conaţional, fără ştirea şoferului.

Câteva ore mai târziu, la ora 09.30, la acelaşi Punct de Trecere a Frontierei, s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui camion marca MAN, un alt cetăţean polonez, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, cartofi din Grecia pentru Polonia. Ca şi în primul caz, în baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră au verificat mijlocul de transport cu aceeaşi tehnica, ocazie cu care au descoperit sub marfa transportată, şaisprezece persoane de sex masculin care nu deţineau documente de identitate, stabilindu-se ulterior că sunt cetăţeni  afgani, cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani şi care au declarat că în urmă cu câteva zile s-au urcat în camion într-o parcare din Grecia, fără ştirea şoferului, cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

„În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză, iar conform protocolului româno – bulgar, migranţii, şoferii şi mijloacele de transport au fost predate Poliţiei de Frontieră Bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun”, a declarat comisar şef Romică Ivănoiu, purtătorul de cuvânt al STPF Dolj.