Indiferent că este vorba de tuberculoză sau boli cardiovasculare, România continuă să se afle în primele locuri în Europa când vine vorba de numărul de bolnavi. Cel mai recent astfel de clasament, plasează România pe poziţia a doua, după Turcia, din punct de vedere al numărului de pacienţi cu diabetul zaharat. Aproape două milioane de români suferă de această afecţiune, adică 11,6% din numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani.
Cei mai mulţi bolnavi cu diabet se află în sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a bolii de 13,39%, regiune urmată de Bucureşti-Ilfov, cu 12,79%. Pe locul trei în topul prevalenţei diabetului se află regiunea de Nord-Est (12,38%), urmată de Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%). Cei mai puţini pacienţi cu diabet sunt în Vestul (8,2%) şi Centrul (9,99%) României. Dintre pacienţii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri noi depistate, iar 79,31% erau deja în evidenţa medicilor de familie. Aceste rezultate au reieşit în urma primului Studiu Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi. Acesta a durat un an şi jumătate şi arată exact câţi români suferă de diabet. Pentru acest studiu a fost folosit un eşantion reprezentativ de 3.000 de persoane din 101 centre din România.
Peste 35.000 de pacienţi în Dolj
Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli şi în judeţul Dolj. În prezent, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) sunt înscrişi peste 35.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune. După cum precizează însă medicii, numărul lor ar putea fi încă şi mai mare din cauza faptului că multe persoane suferă de diabet fără ca măcar să ştie acest lucru. De la an la an, spitalele şi cabinetele medicale contabilizează o creştere continuă a numărului de pacienţi cu diabet, care devine tot mai costisitor nu doar pentru pacient şi familia acestuia, ci pentru întreg sistemul sanitar. Diabetul ocupă locul al doilea în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei din Dolj.
Potrivit specialiştilor, diabetul scade speranţa de viaţă în medie cu 5-10 ani şi este una dintre cauzele majore de deces prematur. Surprinzător însă, efectele distructive ale diabetului se fac cu atât mai vizibile în alte secţii medicale, unde sunt internaţi pacienţi care, la timpul potrivit, au ignorat sfaturile doctorilor. Astfel, peste jumătate din bolnavii internaţi la cardiologie au diabet zaharat. Un procent foarte mare din persoanele care se prezintă la secţia de oftalmologie suferă şi ele din cauza acestei afecţiuni. La fel în secţia de chirurgie.
Tot mai mulţi bolnavi
Medicii încearcă să atragă atenţia că diabetul nu este doar o boală de sânge, ci o afecţiune care apare la nivelul tuturor ţesuturilor, tuturor organelor, astfel încât reprezintă prima cauză de insuficienţă renală cronică, este principala cauză de orbire. Amputaţiile sunt de 60 de ori mai frecvente la pacienţii cu diabet, iar infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale sunt de patru ori mai frecvente.
Acestea sunt motivele pentru care şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii acordă o atenţie deosebită acestei boli. Aceeaşi organizaţie estimează că, până în anul 2030, numărul bolnavilor de diabet se va dubla.
Conform statisticilor naţionale, anul trecut s-au înregistrat peste 33.000 de cazuri noi de diabet. Prevalenţa afecţiunii în acelaşi an a fost 315,6 la 100.000 de locuitori. Judeţul cu cea mai ridicată prevalenţă a fost Sălaj, cu 550,6 la 100.000 locuitori, iar judeţul cu cea mai redusă prevalenţă a fost Bistriţa-Năsăud, cu 130,1 la 100.000 de locuitori.
Recent s-a readus în discuţie întocmirea unui registru naţional pentru diabet funcţional care să cuprindă toţi pacienţii ce suferă de această afecţiune. Datele medicale ale pacienţilor vor fi introduse în această aplicaţie electronică, scopul fiind acela de a împiedica fraudele, dar şi de a deţine o evidenţă cât mai precisă a bolnavilor de diabet.