Peste 2000 de oameni ai legii „pe baricade” în ziua alegerilor

0
413

Peste 2.000 de poliţişti, jandarmi şi angajaţi ai ISU Dolj au fost angrenaţi, ieri, în asigurarea măsurilor de ordine, dar şi a pazei celor 525 de secţii de votare din tot judeţul Dolj. În arestul IPJ Dolj au votat 37 dintre persoanele încarcerate şi o singură persoană arestată la domiciliu a cerut urna specială pentru a-şi exprima opţiunea.

Reprezentanţii IPJ Dolj au anunţat că, 2.100 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au fost „pe baricade” în judeţul Dolj, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru protecţia celor 525 de secţii de votare,  pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European, precum şi a alegerilor membrilor Consiliului local al comunei Coşoveni.

Este vorba despre  mai mult de 1.100 de poliţişti, 180 de poliţişti de frontieră, 250  de jandarmi şi 350 de pompieri. Dintre aceştia,1.480 de angajaţi M.A.I. au asigurat protecţia celor 525 de secţii de votare, amplasate în 434 locuri. În plus, au fost luate măsuri de protecţie şi la cele 3 secţii de votare amenajate pentru alegerea membrilor Consiliului local al comunei Coşoveni. Alţi 266 de poliţişti şi 92 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, au patrulat, în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului au fost constituite 36 echipe operative de cercetare. Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 150 de oameni ai legii, pregătiţi să acţioneze în situaţii deosebite.

În Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Dolj se află încarceraţi 46 arestaţi preventiv cu drept de vot. Dintre aceştia, 37 şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota. De asemenea, la nivelul judeţului sunt 9 arestaţi la domiciliu, dintre care unul singur a solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.

Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J Dolj au fost primite 600 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare, la toate secţiile de votare din judeţul Dolj. Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.

Oamenii legii au insistat în mod special asupra articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot), în care se specifică faptul că votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.