Traficanţi de persoane, după gratii

0
368

Trei bărbaţi din judeţul Olt, suspectaţi că au racolat zeci de persoane, pe care le-au exploatat prin muncă, în Portugalia, toate veniturile obţinute de muncitori ajungând în buzunarele lor, au fost ridicaţi în cursul zilei de ieri, în urma percheziţiilor care au fost efectuate la domiciliile lor de poliţiştii BCCO Craiova – SCCO Olt, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Olt. Oamenii legii au găsit la percheziţii un pistol, mai multe înscrisuri şi bijuterii, iar doi dintre cei trei suspecţi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Ieri dimineaţă, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organiazte (BCCO) Craiova – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Olt, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Olt, cu sprijinul poliţiştilor Serviciului de Intervenţie Rapidă din cadrul IPJ Olt şi jandarmilor de la IJJ Olt, au descins, simultan, la domiciliile a trei persoane suspectate de trafic de persoane, pe raza comunelor Osica de Sus şi Şopîrliţa, din judeţul Olt. În urma descinderilor, au fost ridicaţi şi duşi la sediul Biroului Teritorial Olt al DIICOT, pentru audieri, Constantin Rada, de 26 de ani, din comuna Şopîrliţa, Marian Beleci, de 45 de ani şi fiul său Ionuţ Beleci, de 18 ani, ambii din comuna Osica de Sus. Cei trei sunt suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat. Potrivit anchetatorilor, din cercetările efectuate până în prezent s-a stabilit că cei trei, în perioada 2010 – februarie 2011, au racolat peste 30 de persoane, majoritatea din localităţi din judeţul Olt, dar şi din Dolj, pe care, sub promisiunea oferirii unui loc de muncă în agricultură în străinătate, le-au transportat în Portugalia. Oamenilor li se spunea la plecare că vor beneficia de salarii foarte bune, respectiv 30 de euro pe zi, contract de muncă încheiat pentru o perioadă de 3 luni, cazare asigurată în locuinţe decente şi costuri de transport achitate în avans, din salariile pe care urmau să le primească. Numai că, odată ajunşi la destinaţie, muncitorii olteni rămâneau fără documentele de identitate şi călătorie (cărţi de identitate şi paşapoarte), iar cei care refuzau să le dea actele celor trei erau luaţi la bătaie. Apoi erau scoşi şi obligaţi să muncească fără a li se întocmi contracte legale de muncă, la cules de măsline, diferite perioade de timp, toţi banii fiind încasaţi de Constantin Rada şi Marian Beleci, după cum se arată într-un comunicat al poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată.

La percheziţiile efectuate ieri dimineaţă, oamenii legii au găsit şi au ridicat în vederea definitivării cercetărilor, un laptop, un pistol cu bile de calibrul 9 mm, înscrisuri cu diferite tranzacţii financiare şi mai multe bijuterii din aur. În timp ce Ionuţ Beleci va fi cercetat în continuare în stare de libertate, după cum a dispus procurorul de caz în urma audierilor, Constantin Rada şi Marian Beleci au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Olt cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat. Între timp, ancheta oamenilor legii continuă, pentru identificarea şi audierea tuturor victimelor celor trei, dar şi pentru stabilirea veniturilor cu care s-au ales aceştia din activitatea infracţională.