Societatea românească, văzută prin ochii americanilor – Studenţii sociologi din Atlanta, în practică la Craiova

0
420

Două cadre didactice, Darina Lepădatu şi Eliza Markley, absolvente ale Facultăţii de Sociologie din Bucureşti, care predau la Kennesaw State University din Atlanta, au inclus un grup din studenţi americani, aflaţi cursuri de licenţă în Sociologie, într-un stagiu de practică în România, pentru a le da şansa să cunoască societatea românească în profunzimea ei. Impresiile cu care vor rămâne în urma vizitei şi a dezbaterilor le vor putea folosi şi în lucrările de licenţă. Ieri, delegaţia a ajuns şi la Universitatea din Craiova, fiind întâmpinată de studenţii şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, prof.univ.dr. Dumitru Otovescu. Derulată sub forma unui schimb de opinii despre societate, întâlnirea a creat şi oportunitatea creionării unor proiecte comune între cele două instituţii de învăţământ superior.

Ideea unui stagiu de practică în România a aparţinut celor două cadre didactice de origine română, după ce au susţinut un curs despre ţara noastră „Anul României” la Universitatea din Atlanta. „România este o ţară printre alte 170 şi e foarte greu ca ei să aibă o imagine bine determinată pentru America. Dar datorită faptului că au mers cu profesori ce provin de aici, le-a dat un element de siguranţă. Şi chiar le-am spus că la Paris, la Londra pot merge oricând, dar într-o ţară mai puţin cunoscută le va fi mai greu să meargă pe cont propriu”, a precizat Darina Lepădatu, director asociat al programului de doctorat  „Managementul conflictului internaţional”  din Atlanta.

Stereotipurile spulberate de realitatea cotidiană

Practica a început la Universitatea din Bucureşti, după care au urmat Universităţile din Braşov şi Sibiu. Escala făcută la Craiova a avut la bază o relaţie de colaborare, de aproximativ trei ani, între profesorii Darina Lepădatu, Eliza Markley şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Craiova. În cadrul întâlnirii cu studenţii craioveni, tinerii americani, care deja au făcut turul unor oraşe importante din ţară, au precizat că au venit în România cu idei preconcepute despre societatea noastră, care au fost spulberate însă de realitatea văzută. „Ne-a fost teamă de informaţiile de tip stereotip care circulă despre români. Şi mă refer ai ci la ţigani, orfani, copii străzii, Dracula, olimpicii şi comunismul. După ce am vizitat câteva din marile oraşe ne-am dat seama că multe nu sunt adevărate. Am văzut multe lucruri frumoase aici. Oamenii sunt la fel de deschişi ca şi americanii. Arhitectura este impresionantă şi ceea ce apreciez cel mai mult sunt costurile scăzute pentru educaţie”, a precizat unul din studenţii americani.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Craiova, prof.univ.dr. Dumitru Otovescu i-a implicat pe tinerii sociologi din Atlanta în dezbateri despre familie, violenţă, dar şi despre cum va arăta societatea viitorului. Concluzia discuţiilor, ce au durat mai bine de o oră,  a fost însă că în ciuda faptului că există diferenţe economice între state, societatea civilă în general se află în faţa unor provocări comune.

S-ar putea crea un schimb reciproc de experienţă

Stagiul de practică derulat la Universitatea din Craiova, a creat şi perspectiva realizării unor proiecte comune cu Universitatea din Atlanta. Şi prima intenţie dezvoltată constă în oferirea unor stagii de pregătire în Atlanta şi pentru studenţii craioveni. „Sunt în Statele Unite de 10 ani, predau la Universitate de ceva vreme. Şi am avut ocazia să desfăşor programul „Anul României”, care a avut foarte mare succes, reuşind astfel să-i conving pe studenţii mei să facem practica în ţara mea nativă. Ideal ar fi să se poată realiza un schimb reciproc între cele două universităţi şi o să încerc să discut detaliile financiare pentru ca şi studenţii români să ajungă în America. Noi avem foarte multă bunăvoinţă, dar trebuie să dispunem şi de fonduri. Studenţii noştri şi-au plătit personal călătoria. Va trebui să vedem în ce măsură putem sprijini un grup comparabil de români. Ne vom da silinţa să vedem care sunt mijloacele de a aranja un schimb reciproc. Ar însemna o consolidare a relaţiilor pe care eu le am deja cu profesorii Universităţii din Craiova, Dumitru Otovescu decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi Cristina Otovescu, cadru didactic la Facultatea de Administraţie Publică, care predă Drepturile Omului ”, a mai spus profesorul Darina Lepădatu.