O elevă din clasa a XII-a , de la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova , este prima în ţară, la Religie – Cultul Ortodox. A obţinut nota maximă, la Olimpiada Naţională de profil, care s-a desfăşurat, în perioada 18 – 23 aprilie, la Arad, competiţie destinată elevilor din ciclul liceal. Se numeşte Marina Mirea şi merită ascultată şi cunoscută.
Marina Mirea este elevă în cls. a XII-a la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova. Săptămâna trecută, a obţinut nota maximă şi, implicit, premiul I la Olimpiada Naţională de Religie. Provine dintr-o familie care are legături strânse cu ortodoxia : tatăl este preot la una dintre cele mai vechi biserici din Craiova – “Sf. Nicolae”, de pe str. “Amaradia”, iar mama este învăţătoare la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova. Mai are patru fraţi, ea fiind cea mai mare dintre toţi. Are încă emoţii, chiar şi după examen. Despre ceea ce s-a întâmplat la Arad, povesteşte chiar ea: “A fost un examen greu, prezentându-se 63 de colegi de ai mei, din toată ţara, din cei 67 calificaţi. Am avut emoţii, am o oarecare subestimare a capacităţilor mele, chiar mă gândeam că voi obţine un punctaj foarte mic. Sper să trec peste această stare. Dar, după concurs, când s-au mai estompat trăirile, mi-am dat seama că am realizat o lucrare extraordinară, două dintre subiecte fiind pe placul meu “.
A scris despre Nichifor Crainic, Mircea Eliade, Brâncuşi şi îşi doreşte să devină judecător
Dar, să o lăsăm să povestească: “Unul dintre subiecte era “Oamenii de cultură din România şi promovarea valorilor creştine”. Aveam o experienţă, anul trecut obţinând locul al III-lea la faza judeţeană a Olimpiadei de Istorie. Erau două planuri, la Olimpiadă. Primul se referea la scrierea unui eseu argumentativ în acest sens. M-am referit la gândirismul tradiţional al lui Nichifor Crainic. În al doilea rând, trebuia să scriem despre marii scriitori şi oameni de cutură români care, în perioada comunistă , erau în Diaspora sau unii dintre ei rămăseseră în ţară. M-am referit la Mircea Eliade, Constantin Brâncuşi, sau Petre Ţuţea. Al doilea subiect care mi-a plăcut se referea la Rugăciune. Aici, crescând într-o familie credincioasă, am citit , încă din cls. a VII-a vieţile tuturor Sfinţilor. Sunt o persoană foarte credincioasă, iar rezultatele nu puteam să le obţin fără sprijinul doamnei profesoare de Religie, Ionelia Ţiţirigă. În vară, după Bacalaureat, aş dori să urmez cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, aş dori să devin judecător, dar, vom mai vedea”.