Festivalul de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu” – ediția a III-a, Craiova, 27-28 aprilie 2023

0
1387

Teatrul  Național „Marin  Sorescu”și  Filiala  Craiova  a  Uniunii  Scriitorilor  din România organizează, în perioada 27-28 aprilie 2023, cea de-a III-a ediție a Festivalului de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu”. Deja de notorietate națională, festivalul craiovean este o sărbătoare a poeziei și a teatrului pe care Patrel Berceanu le-a slujit cu egal talent.

Pe 27 aprilie, de la ora 11:00, în spațiile Teatrului Național „Marin Sorescu” va avea loc dezbaterea cu tema  „Teatrul  contemporan  – criză  sau abundență?” Invitați speciali: Doina Papp, critic de teatru, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, editor „Tracus Arte”, București. Moderator, Nicolae Coande.

Cu acest prilej va fi lansat volumul „Cel care trece” (Ed. Tracus Arte, 2023) cronici, portrete și studii teatrale, autor Doina Papp.

De la ora 14:00, în foaierul Naționalului, va avea loc lansarea a patru volume de poezie semnate de Patrel Berceanu în timpul vieții. Cărțile au fost reeditate, prin grija scriitorului Constantin Barbu, la Editura „Revers”, Craiova: „Sentimentul baricadei” (Ed. Scrisul Românesc, 1976), „Poeme în mărime naturală” (Ed. Scrisul Românesc, 1983), „Întâmplarea cea mare” (Ed. Eminescu, 1984), „Lacrimi civile” (Ed. Scrisul Românesc, 1991). Actorii Angel Rababoc și Petronela Zurba vor susține un recital din poezia sa.

Vineri, 28 aprilie, poeții din Filiala Craiova a USR se vor deplasa la Băilești la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Băilești, unde vor avea discuții cu elevi și profesori. De la ora 12:oo vor susține un recital poetic și artistic pe Insula Balasan – Ghenciu. Moment muzical susținut de Nicolae Cimpoeru, chitară clasică. Prezintă, Mihai Firică.

Proiect coordonat de  Nicolae Coande.

*

Prima ediție desfășurată în anul 2019, în colaborare cu Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Băilești, a dezbătut opera literară a scriitorului Patrel Berceanu (1951-2006) și a prilejuit evocarea acestuia de către scriitorii participanți, precum și golul lăsat de plecarea sa timpurie. În cadrul acestei ediții i s-a tipărit antologia de poezie „șase feluri de frică, șapte feluri de curaj”, ediție îngrijită de Doina Pologea (Ed. Aius, 2019).

Poetul Marian Drăghici a fost laureatul premiului de Poezie „Patrel Berceanu”.

Ediția a II-a festivalului (organizatori Teatrul Național Craiova și Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor) a adus în discuție inclusiv activitatea de teatrolog a lui Patrel Berceanu, un eminent cunoscător al teatrului românesc. Pe 15 septembrie a avut loc dezbaterea cu tema „Teatrolog și secretar literar – memoria vie a scenei”, cu accent pe activitatea și cărțile de profil ale lui Patrel Berceanu, cu participarea criticului de teatru Doru Mareș, a Victoriei Balint, director artistic la Teatrul Regina Maria, Oradea. Sub egida T.N.C. au fost reeditate, într-un volum, monografiile spectacolelor Titus Andronicus și Ubu rex cu scene din Macbeth (regia Silviu Purcărete) concepute și scrise de Patrel Berceanu. Au recitat poezii din opera lui Berceanu actorii Eugen Titu, Angel Rababoc și Nicolae Vicol (T.N.C.), respectiv Adriana Ioncu și Ionica Dobrescu (Teatrul Colibri).

La această ediție, poetul Vasile Baghiu, invitat special la Adunarea Poeților 2022, a susținut conferința Metaversul himeric al poeziei. Poetul Vasile Baghiu a fost laureatul premiului de Poezie „Patrel Berceanu” din acel an.

Au prezentat Nicolae Coande și Mihai Firică.

*

Patrel Berceanu s-a născut la 19 aprilie 1951 în Băileşti. În 1980 a obţinut licenţa la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (secţia Teatrologie-Filmologie). În perioada studenţiei a frecventat cenaclul „Amfiteatru”, iar mai târziu a fost unul dintre participanţii activi de la cenaclul „Ramuri” condus de scriitorul Marin Sorescu. A fost un admirabil secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova (1990-2006), în linia edificată de nume ca Liviu Rebreanu, Adrian Maniu, Ion D. Sîrbu, dar și director al Teatrului „Colibri” din Craiova și secretar al Filialei Craiova a USR (1994-1996). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru UNITER şi membru al secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.

A debutat publicistic cu poezie în Preludiu (suplimentul literar si artistic al „Scânteii tineretului”, nr. 31/1969). Un an mai târziu a debutat editorial cu volumul de poezie „Sentimentul baricadei” (Ed. Scrisul Românesc, 1976). A colaborat la revistele „România literară”, „Ramuri”, „Luceafărul”, „Amfiteatru”, „Viaţa studenţească”, „Teatrul”, „Vatra”, „Familia”, „Suplimentul literar-artistic al Scînteii tineretului”, „Viaţa Românească”, „Tribuna”, etc. În străinătate, a publicat în revistele „Belvedere” (Franţa, 1995) şi „Wiener Festwochen” (Austria, 1993). După debut, Patrel Berceanu a publicat volumele de poezie „Poeme în mărime naturală” (Ed. Scrisul Românesc, 1983), „Întâmplarea cea mare” (Ed. Eminescu, 1984), „Lacrimi civile” (Ed. Scrisul Românesc, 1991), „Planetă de poet”, antologie (Ed. MJM, Craiova, 2003), precum şi monografiile teatrale „Titus Andronicus – monografia unui eveniment teatral” (Ed. Aius, 1997) şi „Ubu Rex cu scene din Macbeth” (Ed. Aius, 2000), „Teatrul in raport cu veacul”, volum de eseuri teatrale și cronici apărut postum la Editura Aius (2006). Împreună cu Doina Pologea, soţia sa, a semnat volumul „Noi povestiri după piesele lui Shakespeare” (Ed. Dionysos, 1992). Este prezent cu poezie în antologiile „Young Poets of a new Romania” (Forest Books. London & Boston, 1991), „Day after Night” (Criterion Publishing, SUA, 1999), „Sorescu’s Choice” (Bloodaxe Books, Irlanda, 2002).

Este deţinătorul următoarelor premii: Premiul Revistei „Luceafărul” (1974), Premiul Revistei „Amfiteatru” (1976, 1980), Premiul Revistei „Ramuri” (1984), Premiul U.T.C. (1984), Premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (1991, 1992). În 2004 i s -a conferit din partea Preşedinţiei României Medalia Meritul Cultural clasa a III-a, categoria F – pentru „Promovare a culturii”. A participat la Simpozionul liderilor de teatre din Europa de Sud-Est (Budapesta, 1993), la Reuniunea ataşaţilor de presă din cadrul Convenţiei teatrale europene (CTE, Paris, 1999) şi la Seminarul teatrului universitar şi şcolar (Universitatea din Corsica, Bastia, 1999). În 1994 a beneficiat de un stagiu de cercetare la Centrul dramatic naţional din Caen (Franţa).

S-a stins din viață pe 2 mai 2006, în București.

În onoarea scriitorului, a fost instituit Premiul pentru Poezie „Patrel Berceanu”. Laureații primelor ediții au fost poeții Marian Drăghici (2019), respectiv Vasile Baghiu (2022). De la ediția III-a va fi instituit și Premiul pentru Dramaturgie „Patrel Berceanu”.

Proiectul este inclus în programul Mnemosyne – Muze@Poezie – al Teatrului Național

„Marin Sorescu”.

Partener: PEN Club România.